Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Όλο και περισσότερο εντείνεται η πίεση των κρατών στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, ώστε να τους αποκαλύψει διάφορα στοιχεία για χρήστες του.

Τα σχετικά αιτήματα διαφόρων κυβερνήσεων έφθασαν σχεδόν τα 35.000 στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και ήσαν αυξημένα κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Φέτος τον Σεπτέμβριο το δίκτυο είχε αναφέρει πως κατά την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί κατά 150% τα σχετικά αιτήματα από κυβερνήσεις για χρήστες που θεωρούνται ύποπτοι για ποικίλες παράνομες δραστηριότητες.

Επίσης, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, σύμφωνα με το BBC, το Facebook υποχρεώθηκε να προβεί σε αυξημένους κατά 19% περιορισμούς στο περιεχόμενό του λόγω διαφόρων εθνικών νομοθεσιών που έπρεπε να σεβαστεί.

Παράλληλα, το Facebook έχει εμπλακεί σε μια μεγάλη νομική διαμάχη στις ΗΠΑ, καθώς ήδη υποχρεώθηκε από τις δικαστικές Αρχές να δώσει στοιχεία (μηνύματα, φωτογραφίες κ.ά.) για 400 χρήστες του που αντιμετωπίζουν κατηγορίες απάτης, αλλά το κοινωνικό δίκτυο δίνει νομικό αγώνα για να ακυρώσει αυτή την απόφαση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Facebook δήλωσε ότι ελέγχει εξονυχιστικά κάθε αίτημα από κυβέρνηση, κατά πόσο είναι νομικά θεμιτό και, όταν θεωρεί ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη νομική βάση ή το αίτημα κρίνεται υπερβολικά γενικό, τότε αμύνεται για να μην ανταποκριθεί.

Εξάλλου, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, το οποίο δέχεται εδώ και καιρό επικρίσεις για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει έρευνες για τους χρήστες του, ενώ παράλληλα έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά από νέες δυνατότητες, ώστε οι χρήστες να προστατεύουν καλύτερα τις πληροφορίες που τους αφορούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση να μπορούν οι χρήστες να αποκτούν πρόσβαση στο Facebook μέσω της «σκοτεινής» και «ανώνυμης» διαδικτυακής υπηρεσίας Tor.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!