Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι πασίγνωστες και οι γονείς έχουν κάθε δίκιο που προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους να το αγαπήσουν από μικρή ηλικία.

Και αν οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι αυτό το λαχανικό βελτιώνει μόνο την υγεία του μυικού συστήματος, τότε θα ήταν σώφρον να διαβάσουν τις επόμενες γραμμές για να καταλάβουν πόσο πολύ το έχουν υποτιμήσει.

Ο λόγος γίνεται για το σπανάκι, το οποίο θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι στις πιο σοβαρές των ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης, ο καρκίνος, το άσθμα και η υπέρταση.

Δείτε τις μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες που έχει το σπανάκι στον οργανισμό μας:

Περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη
Το σπανάκι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και προλαμβάνει τα συμπτώματα του στρες στους διαβητικούς. Επίσης, έρευνες επάνω στο α-λιποϊκό οξύ έχουν δείξει ότι περιορίζει την περιφερειακή νευροπάθεια ή/και την αυτόνομη νευροπάθεια σε άτομα με διαβήτη.

Καταπολεμάει τον καρκίνο
Το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο να εμποδίζει την καρκινογόνο δράση των ετεροκυκλικών αμινών, που παράγονται όταν το ψήσιμο τροφών στη σχάρα (κρέας, λαχανικά) γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία.

Προλαμβάνει το άσθμα
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι μειωμένοι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι το β-καροτένιο, για το οποίο το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή. Βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι, κολοκύθα και καρότα είναι επίσης πλούσιες πηγές βήτα-καροτίνης.

Μειώνει την πίεση του αίματος

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το σπανάκι συνιστάται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή εξουδετερώνει τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα. Η χαμηλή/ανεπαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως είναι και η υψηλή πρόσληψη νατρίου.

Συμβάλλει στην υγεία των οστών
Η χαμηλή πρόσληψη της βιταμίνης Κ έχει συσχετισθεί με τον αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα των οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική για την καλή υγεία των οστών, καθώς δρα ως "τροποποιητής" των οστεϊκών πρωτεϊνών, βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να μειώσει την ουρική έκκριση ασβεστίου από τον οργανισμό.
 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!