Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Στη δίνη του Qatarstrophe τοποθετεί το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» τον πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ, αποκαλύπτοντας πως ο 78χρονος Ελβετός είπε σε ομοτράπεζούς του στη Νορβηγία πως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δεν θα διεξαχθεί στο Κατάρ.

Στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η νορβηγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου στον Μπλάτερ κατά την επίσκεψή του στο Οσλο, στις 13 Οκτωβρίου, ο ισχυρός άνδρας της FIFA φέρεται ότι είπε πως το Μουντιάλ του 2022 θα αφαιρεθεί από το Κατάρ. Σύμφωνα με το «Σπίγκελ» που επικαλείται «αξιόπιστες πηγές», ο ελβετός παράγοντας θεωρεί τους Αραβες «υπερόπτες», γιατί πιστεύουν πως «μπορούν να αγοράσουν τα πάντα με τα χρήματα».

ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ. Ο Ελβετός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι σεΐχηδες του Κατάρ να έχουν σχέσεις με τους τζιχαντιστές του IS!
Σε ανακοίνωσή της η FIFA χαρακτηρίζει ανυπόστατο το δημοσίευμα σημειώνοντας πως «ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας ουδέποτε συνέδεσε το IS με το Κατάρ». Το γερμανικό περιοδικό  διέψευσε και ο πρόεδρος της  νορβηγικής ομοσπονδίας Ινγκβε Χάλεν. Μιλώντας στην εφημερίδα «Dagbladet» ο Χάλεν υπογράμμισε: «Είχαμε ένα ανεπίσημο δείπνο, αλλά δεν αναγνωρίζω τα όσα υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό. Αντίθετα, ο Μπλάτερ  ήταν ξεκάθαρος πως το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί στο Κατάρ».

Το «Σπίγκελ» πάντως σημειώνει πως ο Μπλάτερ είναι υποχρεωμένος να δηλώνει πως το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ, για νομικούς λόγους.

Η απόφαση για την ανάθεση της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022 στο Εμιράτο  είχε ληφθεί στην ψηφοφορία της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA τον Δεκέμβριο του 2010. Ο Μπλάτερ είχε ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις για χρηματισμό στελεχών της FIFA από Καταριανούς ανάγκασαν τον Μπλάτερ να δώσει εντολή στον αμερικανό δικηγόρο Μάικλ Γκαρσία να διερευνήσει  την υπόθεση. Το επίμαχο πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθεί ολόκληρη η έκθεση.

ΚΙ' ΑΛΛΟΙ. Δεν είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA δηλώνουν πως θα αφαιρεθεί η διοργάνωση από το Κατάρ.
Ο Γερμανός Τέο Τσβάντζιγκερ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, εξέφραζε προσωπική άποψη όταν δήλωνε πως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δεν θα φιλοξενηθεί τελικά στο Κατάρ λόγω της υπερβολικής ζέστης που επικρατεί στην περιοχή: «Οι ιατρικές υπηρεσίες λένε πως δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο υπό αυτές τις συνθήκες. Μπορεί να μειώσουν τη θερμοκρασία στα γήπεδα, αλλά το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται παντού στη χώρα».

Τόσο η FIFA όσο και η UEFA πιέζουν ώστε η διοργάνωση να διεξαχθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Η πρόταση βρίσκει αντίθετη την Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων η οποία θεωρεί καταλληλότερη περίοδο για να γίνουν οι αγώνες του Μουντιάλ τους μήνες Απρίλιο - Μάιο. Ομως κι αυτή η πρόταση δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, γιατί συμπίπτει με το Ραμαζάνι.
tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!