Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι διαθέτουν διαμερίσματα που πλέον δεν πωλούνται ούτε με… 3.000 ευρώ. Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κτηματαγορά, η παντελής απουσία αγοραστών και κυρίως η «γκετοποίηση» γειτονιών της Αθήνας έχουν προκαλέσει κραχ στις τιμές.
Η πλήρης απαξίωση της περιουσίας των Ελλήνων λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβει υπόψη του κανείς τα εκατοντάδες διαμερίσματα που βρίσκονται σε παλαιές πολυκατοικίες στο κέντρο και πέριξ αυτού, και δεν πωλούνται αλλά μένουν ξενοίκιαστα και κλειστά για πολλά χρόνια, ενώ για την εφορία κοστίζουν μια περιουσία και φορολογούνται αναλόγως.
Κτηματομεσίτες του κέντρου περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της αγοράς τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για «νεκροταφείο» ακινήτων που το μόνο που θα σώσει τους ιδιοκτήτες είναι να γκρεμιστούν.
Οπως τονίζει στην «Οικονομία» ο κτηματομεσίτης Κωνσταντίνος Παγκάκης η εικόνα της κτηματαγοράς είναι ακόμη χειρότερη από εκείνη που πιθανότατα κάποιοι νομίζουν. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν αγοράζει απολύτως τίποτε, ακόμη κι αν τους το δώσεις… τζάμπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησα να πουλήσω διαμέρισμα πελάτη αντί 5.000 ευρώ, η τιμή κατέβηκε στα 3.500 ευρώ και η προσφορά που έκανε ο πελάτης ήταν 2.800 ευρώ»! Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον εκατοντάδες αγγελίες με τιμές-σοκ για ακίνητα σε εξαιρετική κατάσταση, πλήρως ανακαινισμένα τα οποία, ωστόσο, έχουν απαξιωθεί είτε λόγω της θέσης που βρίσκονται είτε επειδή δεν υπάρχουν πλέον αγοραστές είτε γιατί οι πωλητές είναι σε απόγνωση και θέλουν να τα «ξεφορτωθούν» ώστε να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και άλλα έξοδα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά στις γειτονιές του κέντρου, σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά ακινήτων. Από 10.000 ευρώ που είχαν πουληθεί διαμερίσματα πριν λίγο καιρό πλέον μπορούν να γίνουν πράξεις ακόμη και στα 3.000 ευρώ.
Κυψέλη και Πατήσια
Πριν την κρίση τα φθηνά διαμερίσματα στο κέντρο γίνονταν ανάρπαστα από μετανάστες οι οποίοι αναζητούσαν οικονομικά διαμερίσματα και τα αγόραζαν στα επίπεδα των 20-30 χιλιάδων ευρώ. Τώρα ακόμη και οι μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια αυτά και έχουν φύγει για την πατρίδα τους λόγω έλλειψης εργασίας. Ετσι χάθηκε μια κρίσιμη «μάζα» αγοραστών οι οποίοι έδιναν ζωή σε γειτονιές που τώρα έχουν εγκαταλειφθεί.
Οι περιοχές κάτω από την Ομόνοια και μέχρι την Κυψέλη και τα Πατήσια είναι οι «πρωταθλήτριες» των εξευτελιστικών τιμών στα ακίνητα.
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή επεκτείνεται πλέον και στο Παγκράτι, στους Αμπελόκηπους, στου Γκύζη, στον Βύρωνα. Και όπως λένε χαρακτηριστικά «σε λίγο όλες οι περιοχές της πρωτεύουσας θα διαθέτουν παλιά αλλά καλά ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, όσο αξίζει ένα αυτοκίνητο». Οι αγγελίες που ακολουθούν είναι πραγματικές, έχουν αλιευτεί από κτηματομεσιτικά γραφεία και καταγράφουν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για σπίτια 30 – 50 ετών τα οποία, πάντως, βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινές αγγελίες:
Στην οδό Σπετσών στην Κυψέλη 45 τ.μ. ημιυπόγειο δίνεται 3.500 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 25-30 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή προσφέρεται με 77 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!
Στην πλατεία Βικτωρίας ισόγειο 70 τ.μ. σε άριστη κατάσταση πωλείται μόλις 11.000 ευρώ και η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη. Δηλαδή πωλείται 157 ευρώ/τ.μ.
Αποθήκη 50 τ.μ. στην οδό Αλκαμένους και Αγίου Μελετίου έχει αρχική τιμή 5.000 ευρώ, δίνεται σε προσφορά 3.500 ευρώ και η προσφορά που έγινε ήταν 2.800 ευρώ.
Στην Κυψέλη, ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 20 τ.μ. με αυλή έχει αρχική τιμή 3.000 ευρώ, δηλαδή προσφέρεται αντί 150 ευρώ/τ.μ.
Μεγάλη ευκαιρία είναι σπίτι στην οδό Αλκαμένους, 49 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια που δίνεται λόγω ανάγκης μόλις 5.000 ευρώ, δηλαδή με 102 ευρώ/τ.μ.
Στην πλατεία Αμερικής, γκαρσονιέρα 30 τ.μ. ημιυπόγεια ανακαινισμένη με μηδενικά κοινόχρηστα δίνεται μόλις 5.500 ευρώ.
Στον Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ.
Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
Στο ερώτημα προς τους κτηματομεσίτες ποιοι είναι οι πελάτες που πουλάνε και γιατί η απάντηση είναι: Πρόκειται για ιδιοκτήτες σπιτιών που αγοράστηκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και ήταν τα πρώτα φοιτητικά διαμερίσματα ή τα σπίτια όσων ήρθαν από την επαρχία για να βρουν δουλειά στην Αθήνα. Τότε, όμως, οι περιοχές από την Ομόνοια μέχρι την Κυψέλη ήταν η ζωντανή «καρδιά» της πόλης. Χιλιάδες από αυτούς μετακόμισαν σε άλλες περιοχές της Αττικής και ενοικίασαν τα πρώτα σπίτια. Η δεύτερη κατηγορία πωλητών είναι οι ξένοι που φεύγουν τώρα από την Ελλάδα και πουλάνε κι αυτοί όσο όσο γκαρσονιέρες και δυάρια.
Στην πλήρη κατάρρευση συνέτεινε και η δραματική αύξηση της φορολογίας η οποία έχει οκταπλασιαστεί από το 2009 και μετά. Με την επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και του μόνιμου φόρου που έρχεται από το 2014, κανείς δεν θέλει να είναι πλέον ιδιοκτήτης σπιτιών που μένουν κλειστά και δεν προσφέρουν εισόδημα.
ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
Κίνητρα για να επιστρέψουν ιδιώτες και επιχειρήσεις
Αναστροφή της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο της Αθήνας θα επιχειρήσει τα επόμενα χρόνια η πολιτεία. Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για την πρωτεύουσα, το οποίο έχει στόχο να «μεταμορφώσει» το κέντρο ώστε να επιστρέψουν στις γειτονιές και να ξανακατοικηθούν τα σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί.
Με αιχμή του δόρατος την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, σχεδιάζεται μία εκτεταμένη αστική παρέμβαση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δίνεται στις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο – Κουμουνδούρου – Ψυρρή, Πλατεία Βάθη – Μεταξουργείο – Κεραμεικός, Μουσείο – Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας – Πλατεία Αττικής – Αγιος Παύλος. Το μεγάλο πρόβλημα για να ξεκινήσει η ανάπλαση σχετίζεται φυσικά με την έλλειψη κονδυλίων.
Για τα περισσότερα από 400 κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί προτείνεται η άμεση ανακαίνισή τους (όταν πρόκειται για δημόσια) και η χρήση τους για καινοτόμες επιχειρήσεις. Για τα ιδιωτικά κτίρια στις προτάσεις που έχουν ακουστεί είναι η επιβολή προστίμων για όσους εγκαταλείπουν τα κτίρια, φορολογικά κίνητρα για την επιστροφή επιχειρήσεων στο κέντρο, μειωμένα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα, κίνητρα για φοιτητές να μετακομίσουν πληρώνοντας ελάχιστο ενοίκιο.
Αγγελίες που «σοκάρουν»
– Κυψέλη 45 τ.μ. ημιυπόγειο δίνεται 3.500 ευρώ ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 25-30 χιλιάδες ευρώ
– Γκαρσονιέρα πρώτου ορόφου 25 τ.μ. στον Αγιο Νικόλαο πωλείται 8.200 ευρώ
– Ημιυπόγειο 25 τ.μ. στην οδό Υδρας πωλείται 6.500 ευρώ
– Γκαρσονιέρα 27 τ.μ. στο Παγκράτι, σε πολύ καλή κατάσταση δίνεται 9.500 ευρώ
– Δώμα 6ου ορόφου 20 τ.μ. στα Πατήσια με θέα στην Ακρόπολη, ανακαινισμένη και ιδιόκτητη ταράτσα δίνεται 10.900 ευρώ
– Ανακαινισμένο δυάρι με αποθήκη 45 τ.μ. πωλείται 9.000 ευρώ
  • Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ
  • Στην Πλατεία Αμερικής, διαμερίσμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ.
  • Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.
  • Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ
  • Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
Στην πλατεία Κολιάτσου γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ημιυπόγεια πωλείται 6.500 ευρώ
Πηγή: imerisia.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!