Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (Π.Ο.Υ), το 2010, το πλήθος των υπέρβαρων παιδιών στην ηλικία των 5 ετών, άγγιζε τα 35 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ παγκοσμίως υπολογιζόταν να είναι 42 εκατομμύρια.
Και αν αναρωτιέστε, πόσα από αυτά τα παιδιά θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους στα επόμενα χρόνια, τότε η απάντηση είναι αποκαρδιωτική. Το πιθανότερο είναι να γίνουν υπέρβαροι ενήλικες ή ακόμα και παχύσαρκοι, κινδυνεύοντας να εμφανίσουν προβλήματα υγείας συντομότερα από τους φυσιολογικού βάρους συνομήλικούς τους.
Οι απορίες πολλών συνοψίζονται στα εξής: γιατί ο σύγχρονος γονιός είναι απλός θεατής ή ακόμα και ενορχηστρωτής αυτής της κατάστασης; Γιατί στις μέρες της πληροφόρησης, τα παιδιά μας συνεχίζουν να απειλούνται από την παχυσαρκία; Γιατί ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλουν συχνά το πρόβλημα, εμείς καθόμαστε άπραγοι στον καναπέ μας;
Το πρόβλημα του βάρους των παιδιών μας οφείλεται κυρίως στις δικές μας λανθασμένες διατροφικές αντιλήψεις. Ας δούμε μερικές.
Το έτοιμο μπιφτέκι, είναι μεν ένα γρήγορο γεύμα αλλά γίνεται ακόμα γρηγορότερο όταν το αγοράζω έτοιμο από το κρεοπωλείο/super market. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι οι
θερμίδες και το αλάτι μπορεί να είναι και κατά 50% περισσότερες απ' οτι όταν το φτιάξεις εσύ;
Το παιδί μου δεν τρώει ψάρι, οπότε του προσφέρω κροκέτες ψαριού. Φυσικά είναι μια λύση, αλλά μήπως το Σαββατοκύριακο που έχεις λίγο περισσότερο χρόνο να δοκίμαζες να φτιάξεις το ψάρι με διαφορετικό τρόπο. Ακόμα καλύτερα και αν βάλεις το παιδί στη διαδικασία, ψωνίζω - μαγειρεύω.
Το παιδί μου δεν τρώει φρούτα. Εσύ τρως; Αν ένα παιδί δεν έχει αυτή την εικόνα, δύσκολα θα επιλέξει το φρούτο σαν σνακ. Αν επίσης πέταξες 1-2 φορές τα φρούτα που έκοψες και μετά εγκατέλειψες τον αγώνα, μην περιμένεις να σου ζητήσει ξανά από μόνο του. Καλό είναι να του προσφέρεις φρούτο χωρίς μια γλυκιά εναλλακτική. Το αίσθημα της πείνας ορισμένες φορές τα ωθεί να δοκιμάσουν πιο εύκολα.
Το παιδί μου τρώει όσο και ο πατέρας/ μεγάλος αδερφός του. Ποιος σερβίρει τις μερίδες; Συχνά το άγχος των γονιών μην μείνει νηστικό το παιδί, τους ωθεί να σερβίρουν μεγαλύτερες μερίδες, εθίζοντας τα παιδιά σε περισσότερο φαγητό απ' ότι χρειάζονται. Αν πάλι λείπεις όταν το παιδί τρώει, φρόντισε να σερβίρεις την μερίδα του το πρωί πριν φύγεις για τη δουλειά, απλά για να του δώσεις μια καθοδήγηση για το τι είναι επαρκές και τι υπερβολικό.
Δεν προλαβαίνω να φτιάξω κάτι για κολατσιό και έτσι του αγοράζω από το φούρνο της γειτονιάς. Ούτως ή άλλως είναι καλύτερα από τα συσκευασμένα. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα. Μπορεί το φρέσκο να είναι πιο θελκτικό, αλλά στα συσκευασμένα προϊόντα, ο παρασκευαστής υποχρεούται να αναγράφει στη συσκευασία την ανάλυση των θρεπτικών συστατικών. Και φυσικά αυτό σου δίνει τη δυνατότητα νε επιλέξεις, ένα προϊόν χωρίς ζάχαρη, χωρίς trans λιπαρά οξέα ή με συγκεκριμένο θερμιδικό περιεχόμενο. Αν πάλι επενδύσεις και εσύ ο ίδιος σε ένα σπιτικό ταψί χορτόπιτας, τότε σίγουρα θα βγεις κερδισμένος, όχι μόνο στο στομάχι, αλλά και στην τσέπη.
Αγοράζω αρκετά γλυκά, σοκολάτες ή αναψυκτικά σε περίπτωση που έρθουν επισκέπτες να υπάρχει κάτι να τους κεράσω. Αυτή είναι μια αντίληψη που είχαν οι γιαγιάδες μας είτε γιατί φοβόντουσαν μην τις κακολογήσουν οι γειτόνισσες είτε γιατί το κοντινότερο ζαχαροπλαστείο απείχε μισή ώρα. Σήμερα, σε 5 λεπτά απόσταση από το σπίτι σου σίγουρα μπορείς να βρεις ένα ζαχαροπλαστείο ή ένα Mini market. Η διαθεσιμότητα εξαιρετικά θερμιδογόνων προϊόντων στο σπίτι κάνει ακόμα και Αγίους να αμαρτήσουν. Μην δυσκολεύεις τη ζωή ενός παιδιού που προσπαθεί να χάσει βάρος και μην παίζεις κρυφτό με τις σοκολάτες και τα μπισκότα γιατί σίγουρα θα βγεις χαμένος.
Το ίδιο βάρος είχα και εγώ στην ηλικία του. Είναι στα γονίδια της οικογένειας να είμαστε παχύσαρκοι. Τα γονίδια εκφράζονται ανάλογα με το
περιβάλλον . Μην δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνει υπέρβαρο το παιδί σου και φυσικά μην του «κολλάς» την ταμπέλα του χοντρού. Η ζωή του σίγουρα θα εξελιχθεί διαφορετικά με τη δική σου πίστη και επιμονή.
Δεν του αρέσει η άσκηση, κάθεται συνέχεια μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση. Και ποιος είπαμε ότι βάζει τους κανόνες στο σπίτι; Φυσικά δεν μιλάμε για δικτατορικά καθεστώτα, αλλά η φυσική δραστηριότητα πρέπει να έχει θέση στη ζωή του. Δοκίμασε μαζί του ένα περίπατο στη φύση, ποδήλατο, κολύμπι, τένις, μπάσκετ ή ποδόσφαιρο που έπαιζες μικρός ή ακόμα και χορευτικές φιγούρες. Εμπρός, μάζεψε το κουράγιο σου και δώσε το καλό παράδειγμα!
Όλα τα παραπάνω σκοπό έχουν να σε ταρακουνήσουν, όχι να σε κολλήσουν στον τοίχο. Οφείλεις είτε είσαι γονιός είτε είσαι εκπαιδευτικός να βάλεις το λιθαράκι σου για να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας και να μειωθεί η θνησιμότητα στα χρόνια που ακολουθούν. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να μυήσεις τα παιδιά σε σωστές διατροφικές συνήθειες, προσπαθώντας παράλληλα να επιβάλλεις στον εαυτό σου μικρές και σταδιακές αλλαγές δίνοντας το καλό παράδειγμα. Ενημερώσου από τους επιστήμονες υγείας και όχι από ανούσιες πηγές και ο δρόμος θα ανοίξει πιο εύκολα απ' ότι φαντάζεσαι.
Τουμπή Μαρία Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)
http://www.boro.gr