Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, η αμερικανική κουζίνα «κλέβει» τα πρωτεία, με τα burger και τα hot dog να έχουν την τιμητική τους. Υπάρχει, όμως, ένα στοιχείο της βρετανικής κουζίνας που αξίζει τον κόπο να ψάξετε και να δοκιμάσετε αν βρεθείτε ποτέ στη Βρετανία, είτε για αναψυχή, είτε για σπουδές. Όπου δεν υπάρχει όνομα πόλης δίπλα στην επωνυμία, σημαίνει ότι υπάρχει franchise σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα χρειαστεί να τις ψάξετε πολύ.
Higgidy Homity Pies
Εκτός του ότι έχουν το πιο φανταχτερό όνομα, οι Higgidy Homity Pies είναι εξαιρετικές και γευστικά, ενώ αποτίνουν φόρο τιμής στις βρετανίδες που είχαν επιστρατευτεί στην παραγωγή για να αντικαταστήσουν τους άντρες τους που πολεμούσαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Land Girls έφτιαχναν πίτες χρησιμοποιώντας συστατικά που καλλιεργούσαν οι ίδιες στους αγρούς. Οι Higgidy Homity φτιάχνουν τη δική τους με κομματιασμένη πατάτα, πράσο, μπιζέλια, και μια ώριμη σως με βάση το cheddar. Dickinson & Morris
Ο κόσμος μπορεί να σαρκάζει το βρετανικό φαγητό,  αλλά όσοι οι Βρετανοί φτιάχνουν πίτες με χοιρινό, έχουν πάντα αντεπιχειρήματα.  Η Dickinson & Morris παράγει εδώ και 160 χρόνια πίτες με την κλασσική συνταγή του Melton Mowbray, οπότε κάτι ξέρουν από χοιρινό σε φύλλο κρούστας. Απλό, αγγλικό φαγητό στα καλύτερά του.
The Crooked Well, Λονδίνο
Το Camberwell του νότιου Λονδίνου φιλοξενεί το The Crooked Well, ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο εστιατόριο γειτονιάς, που φτιάχνει πίτες που τις τεμαχίζει επιτόπου για παρέες, πεινασμένα ζευγάρια ή αδηφάγους τύπους. Η «κουνέλι και μπέικον» είναι χαλαρά ο νικητής, με δεύτερη ίσως την παραδοσιακή ψαρόπιτα. Alimentum, Cambridge
Καταλαβαίνει κανείς ότι η πίτα είναι ένα κομψοτέχνημα, μόνο όταν δει τις δημιουργίες βραβευμένων εστιατορίων όπως του Alimentum στο Cambridge. Το συγκεκριμένο εστιατόριο που φιλοξενείται στις λίστες του καταλόγου Michelin περιλαμβάνει στο μενού του μια  διαφορετική εκδοχή της cottage pie, με σιγοβρασμένο βοδινό μάγουλο ραγού που ολοκληρώνεται με πουρέ και «σκόνη» κρεμμυδιού. Ο οδηγός Michelin ξέρει τι κάνει…
Grumpies (σε ειδικά σημεία)
Ο Chris Evans ανακήρυξε τις Grumpies' -που προφέρονται «γκραμ-πάιζ», κι όχι «γκράμπιζ»- σαν «τις αρτιότερες πίτες που είχε δοκιμάσει ποτέ». Κι έχει ένα δίκιο. Οι συγκεκριμένες πίτες έχουν σαν βάση τους τα «κέλτικα» συστατικά, από λαχανικά μέχρι κρέας, ενώ η μπύρα αρωματίζει μερικές από τις σως τους. Χωρίς καθόλου συντηρητικά, σε κουτιά οικολογικής δομής,  πωλούνται σε μεγάλη κλίμακα στο διαδίκτυο.
The Windmill, Λονδίνο
Η περιοχή του Mayfair στο κεντρικό Λονδίνο μπορεί να φέρνει συνειρμικά στο νου  λογαριασμούς που αδειάζουν πορτοφόλια, αλλά τα πράγματα δεν είναι απαραίτητα έτσι. Η παμπ του The Windmill αποδεικνύει το αντίθετο. Έχει κερδίσει τρεις φορές το Εθνικό Βραβείο Πίτας, το «στραβόξυλο» Giles Coren είναι μεγάλος fan, η ειδική επί της μπύρας συγγραφέας Melissa Cole λατρεύει τις μπύρες της, ενώ ο Damon Hill σημειώνει: «Μόλις δοκίμασα την παγκόσμια πρωταθλήτρια στις πίτες με κρέας μπριζόλας και νεφρό και δηλώνω πως αξίζει τον τίτλο της».
The Mall Tavern, Λονδίνο
Ο φέρελπις σεφ Jesse Dunford Wood παίρνει πολλά εύσημα για την έμφασή του στο «άνετο» φαγητό και στη ρετρό κουζίνα. Αν λοιπόν αρέσκεστε σε κοτόπουλο Κιέβου και στο αρκτικό ρολό, το The Mall Tavern είναι το στέκι σας. Βέβαια, η επιλογή καθίσταται δύσκολη, γιατί αν επιλέξετε τα παραπάνω, σημαίνει πως πρέπει να αντισταθείτε στην Cow Pie που έχει χαρακτηριστεί «Η καλύτερη πίτα του νοτιοανατολικού Λονδίνου».
Greggs
Όπως έχει γράψει και ένας σοφός σχολιαστής στο MSN, εάν το Greggs άνοιγε στις 11 το βράδυ, τα McDonalds και τα KFC δε θα είχαν πελάτη ούτε για δείγμα. Μπορεί να είναι φτηνά, μπορεί να είναι «έτοιμα», αλλά ποιος Άγγλος δεν έχει υποκύψει στη γευστική γοητεία των rolls λουκάνικου; Μάλιστα, πρόσφατα λάνσαραν και νέα μόδα: μια κινέζικη πίτα με curry!
clickatlife.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!