Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου εξελίχθηκαν με σκοπό να γίνουν μοναδικά, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλο με την βοήθεια της όρασης.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley, που είχε σαν στόχο να ερμηνεύσει την εξέλιξη του ανθρώπινου σώματος.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, μελέτησαν την ποικιλία των ανθρώπινων προσώπων χρησιμοποιώντας μία βάση δεδομένων του αμερικανικού στρατού, που περιείχε τις σωματικές διαστάσεις του προσωπικού.
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον οικολόγο Michael Sian ερεύνησε κατά πόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέση με του υπόλοιπου σώματος, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά με την μεγαλύτερη ποικιλία εντοπίζονται στο τρίγωνο μεταξύ ματιών, μύτης και στόματος.
Επιπλέον, ενώ τα άλλα σωματικά χαρακτηριστικά συνήθως εξαρτιούνται το ένα από το άλλο, τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν εμφανίζουν ανάλογη αλληλεξάρτηση.
Οι ερευνητές συγκρίνοντας το γενετικό υλικό ανθρώπων από όλο τον κόσμο, εντόπισαν μεγαλύτερη ποικιλία στις περιοχές του DNA που ελέγχουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η φυσιογνωμική μοναδικότητα ευνοήθηκε λόγω συγκριτικού πλεονεκτήματος.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η φυσική επιλογή έκανε τους ανθρώπους μοναδικούς και εύκολα αναγνωρίσιμους. Είναι ξεκάθαρα ωφέλιμο για εμένα να αναγνωρίζω τους άλλους, είναι όμως επίσης ωφέλιμο να είμαι κι εγώ εύκολα αναγνωρίσιμος. Σε διαφορετική περίπτωση, όλοι θα είχαμε πιο παρόμοια εμφάνιση».
Όσο λοιπόν και αν αναζητούμε σωσίες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν δύο ολόιδιοι άνθρωποι. Ακόμη και στις περιπτώσεις των διδύμων η φύση έχει φροντίσει να υπάρχει διαφορετικότητα.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!