Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας ζητούν ανοικτά οι «New York Times», η μεγαλύτερη αμερικανική εφημερίδα, η οποία έχει προχωρήσει σε τέτοια παρέμβαση δημιουργώντας αίσθηση όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο κύριο άρθρό τους με τίτλο «Απορρίψτε, ξανά, την απαγόρευση»,ουσιαστικά ζητούν να αλλάξει ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει σήμερα τη χρήση της μαριχουάνας. Χρησιμοποιούν μάλιστα ως παράδειγμα την ποτοαπαγόρευση η οποία κράτησε 13 ολόκληρα - από το 1920 έως το 1933 - χρόνια δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. «Χρειάστηκαν 13 χρόνια για να έρθουν στα συγκαλά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και να βάλουν τέλος στην ποτοαπαγόρευση, 13 χρόνια κατά τα οποία οι άνθρωποι συνέχισαν να πίνουν, κατά τα άλλα νομοταγείς πολίτες έγιναν εγκληματίες, ενώ δημιουργήθηκαν και άνθησαν συνδικάτα του εγκλήματος. Πέρασαν περισσότερα από 40 χρόνια από τότε που το Κογκρέσο ψήφισε τη σημερινή απαγόρευση για τη μαριχουάνα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην κοινωνία απλά και μόνο για να απαγορευτεί μια ουσία που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει την απαγόρευση της μαριχουάνας», ανέφερε το κύριο άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Η διεύθυνση της εφημερίδας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν «τέλειες απαντήσεις» στα θεμιτά ερωτήματα που έχει ο κόσμος για τη χρήση της μαριχουάνας, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν τέτοιες απαντήσεις ούτε για τα προϊόντα καπνού και το αλκοόλ τα οποία σήμερα πωλούνται νόμιμα.
Οπως αναφέρεται, τα στοιχεία δείχνουν ότι η δημιουργία εξάρτησης είναι μικρό πρόβλημα εάν συγκριθεί με την εξάρτηση που προκαλεί ο καπνός και το αλκοόλ ενώ υπάρχει η παραδοχή ότι η χρήση της θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών.
Η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας έχει τρία σημαντικά οφέλη, σημειώνει από την πλευρά του ο «Εκόνομιστ» σε αφιέρωμά του με τίτλο «Το μεγάλο πείραμα, η νομιμοποίηση ενός ναρκωτικού είναι δυσκολότερη από ό,τι φαίνεται».  Πρώτον, η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον αναγκασμένη να δαπανά μεγάλα ποσά για να συλλαμβάνει και να φυλακίζει χρήστες οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει άλλο έγκλημα. Δεύτερον, θα αυξήσει τα έσοδα από τη φορολόγηση. Τρίτον, θα καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Ο ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ. Μεγάλος αστάθμητος παράγοντας παραμένει, σημειώνει το περιοδικό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η μαριχουάνα παραμένει παράνομη ουσία με βάση τον ομοσπονδιακό νόμο και μάλιστα τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με αυτή της ηρωίνης. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός εισαγγελέας έχουν δώσει με επιφύλαξη το πράσινο φως στις πολιτείες Κολοράντο και Ουάσιγκτον όπου επιτρέπεται η χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ομως εάν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αναλάβει τα ηνία από τον Ομπάμα το 2016 είναι «γεράκι» στο θέμα αυτό, τότε δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι πολιτείες που νομιμοποιούν τη μαριχουάνα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν και πάλι νομοθεσία. Επομένως, σημειώνει ακόμη το «Εκόνομιστ», το να επενδύει κανείς στη μαριχουάνα ενέχει ακόμη μεγάλους κινδύνους. Ως παράδειγμα, αναφέρονται μεγάλες τράπεζες οι οποίες φέρεται να μη δέχονται καταθέσεις από καταστήματα που πουλάνε μαριχουάνα επειδή φοβούνται ότι μπορεί να παραβιάσουν τους ομοσπονδιακούς νόμους για ξέπλυμα χρήματος.
tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!