Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η τελευταία γενιά του ανθρωποειδούς ρομπότ της Honda, ASIMO παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Η Honda δημιούργησε το νέο Asimo ευελπιστώντας, μελλοντικά, το ρομπότ να προσφέρει χείρα βοηθείας σε όσους το χρειάζονται. Για το σκοπό αυτό, ενσωματώνει αρκετές σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με τους προκατόχους του.
Διαθέτει βελτιωμένη νοημοσύνη, αναβαθμισμένη επιδεξιότητα των χεριών (που του επιτρέπει να ανοίγει ένα μπουκάλι και να σερβίρει ένα ποτό ή να εκφράζεται σε νοηματική γλώσσα), και ικανότητα να τρέχει ταχύτερα, να τρέχει προς τα πίσω, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες ομαλότερα, να αναπηδά στο ένα πόδι ή να κάνει ακόμα και άλματα.
Οι εξελίξεις φέρνουν την ιαπωνική φίρμα ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός ρομπότ για πρακτική χρήση σε οικιακό περιβάλλον, ή οπουδήποτε απαιτείται βοήθεια.
Ο νέος Asimo διαθέτει αρκετές πρόσθετες ικανότητες που απορρέουν από τη συνεχή έρευνα στα ρομπότ με δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Τα προσόντα αυτά του επιτρέπουν να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του στο περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο.

Εξέλιξη νοημοσύνης:

  • Ο Asimo μπορεί τώρα να αναγνωρίζει τα πρόσωπα και τις φωνές πολλών ανθρώπων που μιλάνε ταυτόχρονα.
  • Mπορεί να σταματά αυτό που κάνει και να αλλάζει τη συμπεριφορά του με γνώμονα τις προθέσεις άλλου προσώπου. Για παράδειγμα, μπορεί τώρα να προβλέπει την κατεύθυνση προς την οποία θα περπατήσει κάποιος και να ακολουθήσει διαφορετική πορεία ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.
  • Mπορεί τώρα να τρέχει με 9 km/ώρα (3 km/ώρα ταχύτερα από τον προκάτοχό του).
  • Mπορεί επίσης να τρέχει προς τα πίσω, να πηδά και να κάνει αναπήδηση στο ένα πόδι.

Εξέλιξη σωματικής ικανότητας:

Βελτιωμένη ικανότητα στην εκτέλεση εργασιών:

  • Ο νέος Aσιμο έχει εξαιρετικά προηγμένα, επιδέξια χέρια με πολλά δάχτυλα.
  • Αυτά, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων, του επιτρέπουν να εκτελεί περίπλοκες εργασίες όπως να πιάνει ένα γυάλινο μπουκάλι και να ανοίγει το καπάκι, ή να κρατά ένα μαλακό χάρτινο κύπελλο για να σερβίρει χωρίς να το συνθλίβει.
  • Mπορεί επίσης να επικοινωνεί στη νοηματική γλώσσα (Ιαπωνική και Αμερικανική).
Ταυτόχρονα, η Honda παρουσίασε επίσης σήμερα και το και το Uni-cub β (beta), μία νέα συσκευή προσωπικής μετακίνησης που διαθέτει το ομοιοκατευθυντικό σύστημα περιστροφής τροχού και χρησιμοποιεί τεχνολογία ελέγχου ισορροπίας η οποία προέρχεται από την εκτενή έρευνα της Honda σε δίποδα ανθρωποειδή ρομπότ.
Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στο χρήστη του Uni-cub β να κινείται εμπρός, πίσω, πλαγίως και διαγώνια μετατοπίζοντας απλά το βάρος του σώματος και γέρνοντας προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
O νέος Asimo και το Uni-cub β παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Asimo Studio στις Βρυξέλες, Βέλγιο. Το Asimo Studio αποτελεί την έδρα επικοινωνιών της Honda Robotics στην Ευρώπη.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου Asimo

Ύψος130cm
Βάρος50kg (μείωση 4kg από το προηγούμενο μοντέλο)
Λειτουργική γωνία ελευθερίας57 μοίρες (αύξηση 23 μοιρών συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο)
Ταχύτητα κίνησης9km/hour (προηγούμενο μοντέλο model: 6km/hour)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://world.honda.com/HondaRobotics/
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!