Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014


Τα παντρεμένα ζευγάρια εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν αν τα παιδιά τους είναι κορίτσια, παρά αγόρια, πράγμα που περιέργως έχει τις ρίζες του στη μήτρα και στην μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των κοριτσιών ως εμβρύων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Μέχρι τώρα, η κυρίαρχη εξήγηση ήταν ότι τα κορίτσια «προκαλούν» πιο εύκολα το διαζύγιο, επειδή οι μπαμπάδες τείνουν να προτιμούν τα αγόρια, οπότε μένουν πιο εύκολα σε ένα γάμο από τον οποίο έχουν αποκτήσει γιους, ενώ αν έχουν κόρες, τους είναι πιο εύκολο να εγκαταλείψουν την οικογένεια.
Όμως η νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την άποψη, αντιτείνοντας ότι ο βασικός λόγος είναι ότι τα κορίτσια, ήδη από έμβρυα, είναι πιο ανθεκτικά από τα αγόρια και μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα σε έναν προβληματικό γάμο, γεμάτο «καβγάδες» των γονιών από την εποχή κιόλας της εγκυμοσύνης.
Αφού ένα κορίτσι είναι πιο πιθανό να επιβιώσει σε μια τέτοια κατάσταση, στατιστικά γεννιούνται περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια σε προβληματικές οικογένειες.
Συνεπώς, δεν είναι παράξενο, όταν τελικά ο γάμος διαλύεται, να αφορά αναλογικά περισσότερες οικογένειες με κορίτσια.
Οι ερευνητές Αμάρ Χαμουντί του Πανεπιστημίου Ντιουκ και Τζένα Νομπλς του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν - Μάντισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό δημογραφίας «Demography», ανέλυσαν ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, που αφορούσε την περίοδο 1979-2010.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι διαπροσωπικές συγκρούσεις του ζεύγους στην αρχική φάση του γάμου, πριν κάνουν παιδί, μπορούν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης για το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί αργότερα.
Όσο πιο έντονες συγκρούσεις ανέφερε μία γυναίκα με τον άνδρα της, τόσο πιθανότερο ήταν να γεννήσει κορίτσι, παρά αγόρι, τα επόμενα χρόνια.
«Τα κορίτσια μπορούν να επιβιώνουν σε εγκυμοσύνες γεμάτες στρες, όπου τα αγόρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Έτσι, είναι πιθανότερο να γεννηθούν κορίτσια παρά αγόρια σε γονείς με ήδη τεταμένες σχέσεις», δήλωσε ο Αμάρ Χαμουντί.
Το υποτιθέμενο «ασθενές» φύλο φαίνεται να είναι τελικά πιο σκληροτράχηλο, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς σε όλη την πορεία της ζωής, σε οποιαδήποτε ηλικία, τα αγόρια και οι άνδρες πεθαίνουν σε μεγαλύτερη αναλογία από ό,τι τα κορίτσια και οι γυναίκες.
 Άλλες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι το θηλυκό πλεονέκτημα επιβίωσης αρχίζει ήδη από την μήτρα.
Τα θηλυκά έμβρυα αποδεικνύονται πιο ικανά, σε σχέση με τα αρσενικά, στο να τα βγάζουν πέρα με τις διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις μιας εγκυμοσύνης, μεταξύ των οποίων και με τα προβλήματα μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!