Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Με το δηλητήριό του μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στομάχι, εμετό, διάρροια, ζάλη, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, μέχρι και θάνατο. Θα μπορούσε να είναι ένας πρόλογος που να αναφέρεται σε τσίμπημα φιδιού, έχει να κάνει όμως με ένα λουλούδι.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπάνιο λουλούδι που έχει την ονομασία «corn-cockle» ή στο πιο επιστημονικό «agrostemma githago». Είναι, δε, τόσο θανατηφόρο που οι γεωπόνοι σημειώνουν με επίταση πως δεν πρέπει να το αγγίξει κανείς.
Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πως είχε εξαφανιστεί χάρη στις σύγχρονες μορφές καλλιεργειών, ωστόσο έκανε την εμφάνισή του σε μια φάρμα στο Σάντερλαντ.

Αμέσως κινητοποιήθηκε οι αρμόδιοι στη Βρετανία και ενημέρωσαν τον κόσμο ότι δεν πρέπει επουδενί να πλησιάσουν το συγκεκριμένο λουλούδι, καθώς είναι τοξικό. Σημειώνουν πως κάθε τμήμα του λουλουδιού είναι γεμάτο από δηλητήριο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Κατά τον 19ο αιώνα ήταν ένα κοινό ζιζάνιο που μάλιστα είχε χρησιμοποιηθεί στη... λαϊκή ιατρική, ενώ και η επίσημη ιατρική θεωρούσε πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί παντού: στο πεζοδρόμιο, στις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά και σε ακαλλιέργητα χωράφια.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!