Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η δύναμη της σκέψης είναι τόσο ισχυρή που καθορίζει τελικά την πραγματικότητά μας.
Όπως υποστηρίζει ο κλάδος της «Θετικής Ψυχολογίας», τα θετικά συναισθήματα και οι θετικές σκέψεις, μας «ελευθερώνουν», μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, να ισορροπήσουμε, να σκεφτούμε μια μεγάλη πληθώρα από εναλλακτικές λύσεις και ιδέες, να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε.
Αντιθέτως, όταν το μυαλό μας κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, γινόμαστε επιφυλακτικοί, παθητικοί, νιώθουμε συνεχώς στρεσαρισμένοι και κουρασμένοι και τελικά, εμποδίζουμε τον εαυτό μας να πετύχει σε διάφορους τομείς.
Υπάρχουν όμως τρόποι να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και να αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι… μισογεμάτο. Με λίγη προσπάθεια και πολύ πίστη, θα δούμε τη ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο ακλουθώντας ορισμένες συμβουλές που σίγουρα θα μα βοηθήσουν.
- Συνειδητοποίηση:  Αν καταφέρουμε να επισημάνουμε ποιες σκέψεις είναι αυτές που μας χαλούν την διάθεση και μας γεμίζουν άσχημα συναισθήματα, θα μπορέσουμε να τις μπλοκάρουμε πριν γίνουν συναίσθημα και ριζώσουν στο μυαλό μας. Αργά αλλά σταθερά σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τις αρνητικές σκέψεις και να μην τις επιτρέπουμε να μας επηρεάζουν.
- Χρόνος για τον εαυτό μας: Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από «πρέπει» που μας αγχώνουν και που κρατούν απασχολημένη τη σκέψη μας συνεχώς. Διαθέτοντας λίγη ώρα για τον εαυτό μας την στιγμή που ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει, χωρίς να σκεφτόμαστε οτιδήποτε άλλο, η αποδοτικότητά μας θα βελτιωθεί σε πολλούς τομείς.
- Διαχείριση χρόνου:  Η σωστή διαχείριση του 24ωρου μας είναι σημαντική ώστε να νιώθουμε πως έχουμε καταφέρει κάτι. Όταν δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώνουμε τις αποστολές μας στην ώρα τους, οι αρνητικές σκέψεις που δημιουργούνται επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή μας.
- Χαρούμενες παρέες: «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Επιλέγουμε χαρούμενους ανθρώπους για παρέα που είναι ικανοί να μας επηρεάσουν θετικά και προσπαθούμε να περνούμε μαζί τους όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε.
- Αγαπημένες δραστηριότητες: Πράγματα που αγαπάμε και που μας κάνουν να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μας, είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας. Αφιερώνουμε χρόνο στο διάβασμα ενός βιβλίου, σε μία καλή ταινία, στην μουσική που αγαπάμε, σε μία βόλτα ή στο χόμπι μας.
- Εστιάζουμε στις αισθήσεις μας: Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Σταματάμε, χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε οτιδήποτε ωραίο δίνοντας προσοχή στις αισθήσεις μας. Μυρίζουμε, νιώθουμε, γευόμαστε, για να γίνουμε πιο «ζωντανοί» και θετικοί.
- Όχι στη γενίκευση και την υπερβολή: Το να σκεφτόμαστε ξανά και ξανά κάθε τι αρνητικό έχει ως αποτέλεσμα να «εγκατασταθεί» στο μυαλό μας και να μας κρατά λυπημένους. Το να ξεχνάμε αλλά και το να συγχωρούμε είναι σημαντικό ώστε να καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αρνητικά συναισθήματα.
- Τέλος στα βιαστικά συμπεράσματα: Η υπομονή είναι μεγάλο προσόν. Δεν χρειάζεται λοιπόν να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα τα οποία μπορεί να μας οδηγήσουν σε δυσάρεστα επιχειρήματα και να μας γεμίσουν αρνητικές σκέψεις.
Τα πάντα είναι στο μυαλό μας και η επιλογή δική μας. Επιλέγουμε να σκεφτόμαστε θετικά ώστε να δρούμε θετικά και να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα. Επιλέγουμε θετική στάση απέναντι στη ζωή για να είμαστε χαρούμενοι αλλά και υγιείς.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!