Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μπορεί να είναι απλά ο τόπος όπου τρεχούμενο νερό χάνει απότομα υψόμετρο καθώς ρέει πάνω από έναν γκρεμό, αλλά δεν παύει να μας γοητεύει.
Οι καταρράκτες ανέκαθεν μας προκαλούσαν δέος αφού αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γουιάνας βρίσκονται τα όρη Pacaraima που εκτείνονται από τα δυτικά προς τα ανατολικά για περισσότερα από 800 χιλιόμετρα. Από τα βουνά αυτά πηγάζουν πολλοί ποταμοί οι οποίοι στην πορεία τους σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες.
Ένας από τους πλέον συναρπαστικούς είναι και ο ονομαζόμενος Kaieteur που σχηματίζεται από τη ροή του ποταμού Potaro περνώντας μέσα από ένα τροπικό δάσος . Βρίσκεται στο αρχαίο οροπέδιο Guyana Shield, που είναι το παλαιότερο βραχώδες ύψωμα με ηλικία άνω των 3 δις ετών.
Τα νερά του πέφτουν από ύψος 226 μέτρων καθιστώντας τον Kaieteur ως έναν από τους ισχυρότερους καταρράκτες στον κόσμο με μέση ταχύτητα ροής 663 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.Ο συγκεκριμένος καταρράκτης είναι σχεδόν τέσσερις φορές ψηλότερος από τους φημισμένους καταρράκτες του Niagara και περίπου διπλάσιος από τους καταρράκτες της Victoria.
Ο Kaieteur αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής και όσοι τον έχουν επισκεφτεί μιλούν για μία «μοναδική εμπειρία ζωής».
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!