Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Το διαδίκτυο τείνει να γίνει το πιο δημοφιλές… κατάστημα δώρων. Ολοένα και περισσότεροι ψάχνουν στις ιντερνετικές σελίδες για φθηνότερα δώρα, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να αποκτήσουν αυτά που θέλουν για λογαριασμό τους. Οι αγορές μέσω διαδικτύου μπορεί να έχουν «θωρακιστεί» πολύ περισσότερο από πλευράς ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, πλην όμως εγκυμονούν παραπάνω κινδύνους, καθώς πολλοί είναι οι αετονύχηδες που προσπαθούν να υποκλέψουν δεδομένα των «αφελών» αγοραστών. Πέντε-έξι σημεία που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε από το internet είναι πάντα χρήσιμα.

  1. Δημιουργούμε ένα e-mail που χρησιμοποιούμε μόνο για τις αγορές μας και το δίνουμε μόνο όταν το ηλεκτρονικό κατάστημα το ζητήσει. Ετσι προστατεύουμε το προσωπικό μας mail από spam μηνύματα (όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε, η ηλεκτρονική μας διεύθυνση αποθηκεύεται, μέχρι και… πωλείται σε κάθε ενδιαφερόμενο) και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να διεισδύσει στο mail μας μαθαίνει μόνο τις συναλλαγές των αγορών μας, όχι τα προσωπικά μας στοιχεία. Επίσης είναι σημαντικό το mail που έχουμε κάνει τις αγορές να είναι διαφορετικό απ’ αυτό που έχουμε δώσει στην τράπεζα, στην οποία έχουμε πιστωτική κάρτα.
  2. Χρεωστική ή πιστωτική; Η καθεμιά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Αν διαρρεύσουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας μπορεί να δείτε τον λογαριασμό σας επιβαρυμένο με πολλές αγορές (πάντως οι περισσότερες τράπεζες έχουν alert service, που ελέγχει υπέρογκες συναλλαγές, και δεν ζητούν το ποσό αν δεν αποδεχτείτε κι εσείς «ύποπτες» αναλήψεις), όμως στο μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα που σας έρχεται θα μπορείτε να δείτε ποιες ακριβώς χρεώσεις έγιναν κι από ποιους. Στην χρεωστική το πολύ-πολύ να χάσετε το υπόλοιπο που έχει μέσα η κάρτα (συνήθως πολύ μικρότερο από το όριο της πιστωτικής), όμως δεν έχετε εικόνα για τις (συνήθως μικρές) «αχρείαστες» χρεώσεις από τους κάθε λογής επιτήδειους.
  3. Οταν επισκέπτεστε τη σελίδα «ασφαλείας» ενός διαδικτυακού καταστήματος (όπου ολοκληρώνονται οι συναλλαγές) βεβαιωθείτε ότι στη μπάρα διευθύνσεων η address ξεκινάει με https:// και όχι με http://. Αυτό δείχνει ότι βρίσκεται σε «ασφαλές» περιβάλλον. Αν δεν υπάρχει, καλύτερα να εγκαταλείψετε τη συναλλαγή, όσο ωραίο κι αν είναι αυτό που θέλετε να αγοράσετε.
  4. Σε περίπτωση που βλέπετε μια «προσφορά» σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή σε link φίλου, καλύτερα να μην πατήσετε το link που σας προσφέρεται αλλά να το αντιγράψετε και να το επικολλήσετε απευθείας στη μπάρα διευθύνσεων (ή ακόμα καλύτερα να το γράψετε εσείς, όπως το βλέπετε). Ετσι θα είστε σίγουροι ότι το site είναι υπαρκτό και δεν πρόκειται για κρυμμένο link που οδηγεί σε ψεύτικους δικτυακούς τόπους, στους οποίους θα παίξετε το ρόλο των εύκολων θυμάτων.
  5. Οταν ψάχνετε κάποια ευκαιρία και βλέπετε ακριβά προϊόντα (συνήθως υψηλής τεχνολογίας) σε απίστευτα χαμηλές τιμές, κρατήστε μικρό καλάθι. Ένα λεπτό σε googlάρισμα του ονόματος της εταιρείας ή της ιστοσελίδας που κάνει την προσφορά μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες (μέσω άλλων χρηστών που την έχουν δοκιμάσει ή… πατήσει) για το ποιόν της εταιρείας και τους σκοπούς της.
    Οσο κι αν είναι δωρεάν, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα δίκτυα Wi-Fi που προσφέρονται ελεύθερα από καφετέριες, ξενοδοχεία ή άλλους φορείς, για να κάνετε τις αγορές σας. Είναι πολύ πιο εύκολο για hackers να υποκλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα. Προτιμήστε τον υπολογιστή του σπιτιού σας, τον οποίο εννοείται ότι πρέπει να έχετε θωρακίσει με τα κατάλληλα antivirus.

    http://www.flowmagazine.gr
     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!