Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ακούγεται σαν αστείο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νεπάλ, στη μικρή επικράτεια του οποίου βρίσκονται οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου και περισσότερα από τριακόσια βουνά το υψόμετρο των οποίων ξεπερνά τα 5.000 μέτρα, ανακοίνωσε πως πρόκειται να διατεθούν προς ενοικίαση οι πανύψηλες κορυφές των Ιμαλάιων.
Το Νεπάλ, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, προσελκύει συνεχώς ορειβάτες που θέλουν να κατακτήσουν τις κορυφές των Ιμαλαΐων. Στόχος των Αρχών είναι να αυξήσουν τα έσοδα της χώρας (που ομολογουμένως είναι περιορισμένα) και να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση της βασίλισσας όλων των κορυφών του κόσμου, το Everest .
«Έχουμε αρχίσει συζητήσεις για παραχώρηση απάτητων κορυφών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα τις αξιοποιήσουν ως ένα νέο τουριστικό προϊόν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προσφορές τόσο από τοπικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι την χρονιά που μας πέρασε σημειώθηκε ρεκόρ αποστολών στο Everest.
Ο αυξανόμενος αριθμός όμως των επισκεπτών στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, την έχει μετατρέψει στην υψηλότερη χωματερή του κόσμου. Μάλιστα με βάση τους νέους κανόνες που αποσκοπούν στον καθαρισμό της, οι ορειβάτες που θα την «κατακτούν» θα πρέπει να φέρουν πίσω 8 κιλά σκουπιδιών. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για τους ορειβάτες που θα ανεβαίνουν από την κατασκήνωση βάσης του Everest και πάνω, ενώ η ισχύς του θα είναι από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος της ορειβατικής σεζόν.
Πολλοί είναι εκείνοι που χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βάλει «ενοικιαστήριο» στις κορυφές των Ιμαλαΐων (ανάμεσά τους και ο Ορειβατικός Όμιλος του Νεπάλ). Κάποιοι ωστόσο κάνουν λόγο για μια πρωτοβουλία η οποία «αντιτίθεται πλήρως στο πνεύμα του ορειβατισμού».
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!