Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας, η San Gimignano δεσπόζει  πάνω σε λόφο με υψόμετρο 324 μ. στην επαρχία της Siena. Έγινε διάσημη για την οχυρωματική της αρχιτεκτονική με τείχη, πύλες και πύργους που γίνονται ορατοί από μεγάλη απόσταση.
Η πόλη κατάφερε να διατηρήσει 14 ψηλούς πύργους από τους 74 πού είχε κάποτε, αλλά και ιστορικά κτίρια, όπως την εκκλησία του Sant`Agostinο με τις υπέροχες τοιχογραφίες που σώζεται από το 1280 και το Palazzo del Popolo που στεγάζει το μουσείο και την πινακοθήκη με πίνακες και καμβάδες μεγάλων ζωγράφων.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα πέτρινα δρομάκια, να επισκεφτεί τα όμορφα cafe και εστιατόρια, να δοκιμάσει φρέσκο παγωτό σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων αλλά και να ανέβει τον ψηλότερο πύργο, τον Torre Grossa για να «αγκαλιάσει» με το βλέμμα του ολόκληρη την πόλη και την γύρω περιοχή.
Οι πρώτες αναφορές βρίσκουν την πόλη να αποτελεί ένα μικρό χωριό των Ετρούσκων από τον 3ο αιώνα π.Χ. ενώ σύμφωνα με ιστορικά αρχεία το όνομα της το οφείλει στον επίσκοπο Gimignano που ανακηρύχτηκε άγιος όταν υπερασπιζόταν την περιοχή ενάντια στους Ούννους του Αττίλα.
Την εποχή της Αναγέννησης υπήρξε ενδιάμεσος σταθμός ξεκούρασης των προσκυνητών στην πορεία τους προς τη Ρώμη ενώ στην ανάπτυξη της πόλης βοήθησε και το εμπόριο των γεωργικών προϊόντων από τους εύφορους γειτονικούς λόφους. Η San Gimignano εξάλλου είναι γνωστή για το εξαιρετικό λευκό κρασί της, «Vernaccia di S.G» που παράγεται στην περιοχή.
Η πολιτιστική της ανάκαμψη σε έργα τέχνης και πλούσιας αρχιτεκτονικής κράτησε μέχρι το 1348, όταν η μάστιγα της πανώλης που χτύπησε το σύνολο της Ευρώπης την υποχρέωσε να υποταχθεί στην Φλωρεντία. Ανέκτησε την αρχική της αίγλη τον 19ο αιώνα όταν άρχισε πλέον να αναγνωρίζεται ως τουριστικό θέρετρο και καλλιτεχνικό κέντρο.
Οι πύργοι καθώς υψώνονται πάνω από την κοιλάδα Elsa της Τοσκάνης κάνουν την πόλη να φαντάζει σαν ένα μεσαιωνικό όνειρο. Το ιστορικό κέντρο της San Gimignano έχει ανακηρυχθεί από την Unesco μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!