Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία όταν το ημερολόγιο έδειχνε 16 Μαρτίου.

-Το 1792, απόπειρα δολοφονίας κατά του βασιλιά Γουστάβου Γ' της Σουηδίας, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα υποκύψει στα τραύματα του. Το περιστατικό θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη, Τζουζέπε Βέρντι, ο οποίος θα γράψει την όπερα «Χορός Μεταμφιεσμένων».

-το 1872, διεξάγεται ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας, του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού. Οι Γουόντερερς νίκησαν τους Ρόιαλ Ιντζινίαρς με 1-0 και γίνονται οι πρώτοι κυπελλούχοι στην γηραιά Αλβιόνα.

-Το 1921, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ, κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

-Το 1964, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία. Την ίδια ημέρα η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδοτεί την Κυβέρνηση για την εισβολή στην Κύπρο.

-Το 1967, ιδρύεται η Θύρα 13, ο πρώτος σύνδεσμος φιλάθλων στην Ελλάδα. Το πρωτοδικείο εγκρίνει το καταστατικό του συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού, που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο ο Απόστολος Ιωαννίδης στο Μεταξουργείο.

-Το 1968, δυνάμεις του αμερικανικού στρατού εισβάλουν στο χωριό Μι Λάι και σκοτώνουν 450 άοπλους χωρικούς. Η σφαγή του Μι Λάι θα αποτελέσει μια από τις πιο ντροπιαστικές επιχειρήσεις της εισβολής των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

http://www.enikos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!