Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η ώρα της υπέρτατης ευρωπαϊκής πρόκλησης έφτασε για τον Ολυμπιακό. Η ρεβάνς του Θεάτρου των Ονείρων μπορεί να στείλει τον Ολυμπιακό στο δικό του όνειρο.
Μια σειρά από πρωτόγνωρες εμπειρίες θα ζήσουν οι ερυθρόλευκοι σε περίπτωση που προκριθούν στα φετινά προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Πολλά έχουν γραφτεί για τον αγώνα αυτόν, ιδιαίτερα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.
Ο Ολυμπιακός υποφέρει από το γεγονός ότι δεν έχει επιθετικό στη γραμμή κρούσης, μετά την πώληση του Μήτρογλου, το διάστημα αποχής του Σαβιόλα από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις ελέω τραυματισμού, το καρδιακό επεισόδιο του Ολαϊτάν και την ανετοιμότητα που δείχνει ο Βαλντέζ, μετά τον τραυματισμό του.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στη χειρότερη χρονιά της τελευταίας τριακονταετίας, σε σημείο που η πρόκριση στους 8 του Champions League να αποτελεί ορόσημο για την παραμονή του Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο της, μιας και είναι ο μοναδικός στόχος που της έχει απομείνει. Είναι ορατό το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Ευρώπης την ερχόμενη σεζόν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Ας δούμε τον δεκάλογο του αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ολυμπιακός στο Ολντ Τράφορντ και όσα θα σηματοδοτήσει αυτός:
- Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί, θα ισοφαρίσει το επίτευγμα της σεζόν 1998/99, όπου είχε και πάλι βρεθεί στους 8 του Champions League και εκεί είχε αποκλειστεί από τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ με το... περίφημο γκολ του Κόντε, όπου ο... αέρας πήρε τη μπάλα. Έχει ακόμη προκριθεί στους 8 του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1992/93, όπου αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Επίσης, τη σεζόν 2011/12, θα βρισκόταν στους 8 του Europa League, αλλά τον έριξε νοκ-άουτ η Μέταλιστ στο Γ. Καραϊσκάκης.
- Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί, ο Χαβιέ Σαβιόλα θα έχει προκριθεί για τρεις συνεχόμενες σεζόν στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπενφίκα, Μάλαγα, Ολυμπιακό). Τις δύο προηγούμενες φορές, οι ομάδες του αποκλείστηκαν στους 8, από Τσέλσι και Ντόρτμουντ αντίστοιχα, οι οποίες θα βρίσκονται και αυτή τη φορά στην κλρωτίδα ως πιθανοί αντίπαλοι (εκτός εξαιρετικού απροόπτου για τους Βεστφαλούς).
- Με διαιτητή τον Μπιόρν Κάιπερς, δεν έχει κερδίσει ποτέ ελληνική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έχασε με 3-2 από τη Σάλκε στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός με 1-0 από τη Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν και η εθνική Ελλάδος από τη Βοσνία στη Ζένιτσα με 3-1. Ωστόσο και τα τρία παραπάνω σκορ, σε περίπτωση που επαναληφθούν, δίνουν την πρόκριση στους ερυθρόλευκους το βράδυ της Τετάρτης.
- Ο Ολυμπιακός μετρά 11 ήττες σε 11 αγώνες στη Γηραιά Αλβιώνα και έχει ηττηθεί στο Ολντ Τράφορντ με σκορ 3-0 και 4-0.
- Ο Ντέιβιντ Μόγιες σκέφτεται να βάλει τον Ράιαν Γκιγκς στην ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ αντί του Γιανγκ, προτιμώντας τον Ουαλό από τον Καγκάβα. Ο Γκιγκς δεν έπαιξε στο πρώτο ματς του Γ. Καραϊσκάκης, όμως μετρά τέσσερις συμμετοχές κόντρα στον Ολυμπιακό, στα ματς του Ολντ Τράφορντ και της Ριζούπολης, τις σεζόν 2001/02 και 2002/03, σκοράροντας και ένα γκολ στο 4-0 του 2002, παιχνίδι όπου αγωνίστηκε και ο Ρίο Φέρντιναντ, ενώ ο Ρόι Κάρολ του Ολυμπιακού ήταν τότε στη 18άδα των Κόκκινων Διαβόλων.
- Μόνο ο Γιώργος Καραγκούνης έχει σκοράρει για λογαριασμό ελληνικής ομάδας στο Ολντ Τράφορντ. Ο Ολυμπιακός έχει ηττηθεί με 3-0 και 4-0, όπως αναφέρεται και παραπάνω, ο Παναθηναϊκός έχει χάσει με 3-1 (απευθείας εκτέλεση φάουλ του "Κάρα") και 5-0 και ο Αθηναϊκός 2-0, στην παράταση.
- Είναι η όγδοη φορά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλείται να ανατρέψει ήττα στον πρώτο αγώνα νοκ-άουτ φάσης του Champions League. Μετρά έξι αποκλεισμούς (Μπορούσια Ντόρτμουντ 1996/97, Μπάγερν Μονάχου 2000/01, Ρεάλ Μαδρίτης 2002/03, Πόρτο 2003/04, Μίλαν 2004/05, Μπάγερν Μονάχου 2009/10) και έχει αποκλείσει μόνο τη Ρόμα τη σεζόν 2006/07, όταν είχε ηττηθεί με 2-1 στο Ολίμπικο, αλλά τη συνέτριψε με 7-1 στο Θεατρο των Ονείρων.
- Δύο φορές έχει επιστρέψει από ήττα με 2-0 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Απέκλεισε την Τότεναμ στο Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1963/64, με 4-1 στον επαναληπτικό και την Μπαρτσελόνα με 3-0 για την ίδια διοργάνωση τη σεζόν 1983/84.
- Αν ο Ολυμπιακός αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Ντέιβιντ Μόγιες απολυθεί θα γίνει ο μάνατζερ με την τρίτη μικρότερη θητεία όλων των εποχών στον πάγκο των Κόκκινων Διαβόλων, ακόμη και από την εποχή που ο σύλλογος ονομαζόταν Νιούτoν Χιθ, δηλαδή από το 1892, μετά τον Τι Τζέι Γουόλγουορθ (9 Σεπτεμβρίου 1912 - 20 Οκτωβρίου 1912) και τον Τζίμι Μέρφι (1 Φεβρουαρίου 1958 - 30 Ιουνίου 1958).
- Αν οι ερυθρόλευκοι προκριθούν επί των Κόκκινων Διαβόλων, θα γίνουν οι μόνοι δεύτεροι των ομίλων της φετινής διοργάνωσης που θα έχουν φτάσει στα προημιτελικά (εκτός κι αν η Ζενίτ κάνει την υπέρβαση κόντρα στη Ντόρτμουντ στο Βεστφάλεν). Αν προκριθούν οι πρωταθλητές Ελλάδος, θα μπουν στην κληρωτίδα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι το εντός έδρας παιχνίδι τους θα οριστεί Τρίτη. Αν οριστεί Τετάρτη, θα "αναγκάσουν" τη ΝΕΡΙΤ στην πρώτη της ζωντανή τηλεοπτική παραγωγή κι ενώ ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας θα είναι στα σπάργανα.
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!