Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Από το 1786, που η κορυφή κατακτήθηκε για πρώτη φορά, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άτομα στην ανάβαση ή στην κατάβαση από αυτήν.

Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης είναι εύκολα προσβάσιμη και πάρα πολλοί άνθρωποι, επί πολλά χρόνια, προσπαθούν να την κατακτήσουν, συχνά χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Αν όμως εξετάσει κανείς την αναλογία των θυμάτων και των αναρριχήσεων, παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές στον κόσμο, η κορυφή Αναπούρνα στο Νεπάλ, που έχει ύψος 8.091 μ., είναι αναμφισβήτητα η πιο επικίνδυνη.

Ενώ μόλις 130 ορειβάτες έχουν αποπειραθεί να την κατακτήσουν, οι 53 από αυτούς έχουν σκοτωθεί στην προσπάθεια.

Ένα ποσοστό θανάτων που ξεπερνάει το 40%.

Παρ’ όλο που το Αναπούρνα ήταν η πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μ. που κατακτήθηκε, το 1950, το βουνό αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, επειδή έχει απόκρημνες πλαγιές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Από τεχνικής απόψεως, το Έβερεστ είναι σχετικά πιο βατό, ενώ το ποσοστό ορειβατικών θανάτων του βρίσκεται κάτω από το 10%.

Υπάρχουν επίσης πολλά βουνά κάτω από τα 8.000 μέτρα που είναι επικίνδυνα.

Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Πικ Λένιν, με ύψος 7.134 μέτρα, το οποίο έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση και η αναρρίχησή του δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.
Έτσι, προσελκύει πολλούς σχετικά άπειρους ορειβάτες. Το σοβαρότερο ατύχημα συνέβη εκεί στις 13 Ιουλίου 1990, όταν 43 ορειβάτες σκοτώθηκαν από μια χιονοστιβάδα.

ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!