Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ένα νέο είδος αντεχίνου (antechinus) που ζευγαρώνει μέχρι θανάτου ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Ο αντεχίνος, ένα μαρσιποφόρο ζώο που μοιάζει με ποντίκι, κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης πέρυσι όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πεθαίνει από το στρες λόγω της μαραθώνιας ερωτικής συνεύρεσης.
Οι επιστήμονες υπέβαλαν αίτηση ώστε το νέο είδος αντεχίνου, που έχει μαύρη ουρά, να ενταχθεί στη λίστα με τα απειλούμενα είδη πριν καν διεξαχθεί περαιτέρω επιστημονική έρευνα.
Όπως εξήγησε ο Δρ. Andrew Baker από τι Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, πιθανότατα το νέο δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα είδη αντεχίνου, στα οποία τα αρσενικά πεθαίνουν πριν καν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής.
Συνήθως, όπως εξηγεί ο επιστήμονας, σε ηλικία 11 μηνών ο αντεχίνος ξεκινά μια ξέφρενη περίοδο αναπαραγωγής και πεθαίνει πριν γεννηθούν τα μικρά του.
Για τη σεξουαλική συμπεριφορά των ζώου μίλησε πέρυσι αναλυτικά η βιολόγος Diana Fisher από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
Όπως ανέφερε η Δρ. Fisher, ο αντεχίνος προσπαθεί τόσο πολύ να αναπαραχθεί και να προωθήσει τα γονίδιά του έναντι των ανταγωνιστών του που στην ουσία το σώμα του τον εγκαταλείπει.
Μόνο μια συνεύρεση διαρκεί από 12 ως 14 ώρες και ο αντεχίνος ζευγαρώνει με θηλυκά ξανά και ξανά.
Έτσι, οι ορμόνες του στρες που πυροδοτούν τις μαραθώνιες συνευρέσεις προκαλούν την αποσύνθεση των ιστών του ζώου, ενώ η γούνα του πέφτει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και το νέο είδος ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, ο πληθυσμός του είναι πιθανότατα μικρός.
Ελάχιστα άτομα του είδους βρέθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία και σε πολύ χαμηλούς αριθμούς, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των ερευνητών να τα εντοπίσουν.
Η μελέτη για το νέο είδος αντεχίνου δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Zootaxa.

http://taxydromos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!