Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Διπλό αναμένεται να είναι το όφελος για τους καταναλωτές από την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αναδρομικά, καθώς η ΔΕΠΑ θα επιστρέψει μέρος των κερδών της στους πελάτες λιανικής αλλά και στις επιχειρήσεις πελάτες της.

Δηλαδή και στην ΔΕΗ, η οποία παράγει ρεύμα καταναλώνοντας φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει πως οι λογαριασμοί φυσικού αέριου της ΔΕΠΑ του επομένου ή του μεθεπόμενου μήνα θα περιλαμβάνουν κατά πάσα πιθανότητα επιστροφή - συμψηφισμό που θα είναι αθροιστική από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, δηλαδή από τα μέσα του καλοκαιριού. Αυτή η εξέλιξη, εκτός από τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΠΑ, είναι πολύ πιθανό να πιέσει προς τα κάτω και τα τιμολόγια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ανάλογη με το ύψος της ελάφρυνσής της από τη ΔΕΠΑ, κάτι που αν συμβεί θα ελαφρύνει τους καταναλωτές της. Τα κέρδη της ΔΕΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα που λαμβάνει από τις ΕΠΑ, αλλά και από τόκους, διαμορφώνονται γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Από που προκύπτουν όλα αυτά; Από τις σημερινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, το οποίο εκτιμά ότι το όφελος από την εφαρμογή των μέτρων αυτών τόσο για τη βαριά βιομηχανία όσο και για τους εργοβόρους πελάτες μέσης τάσης θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν:
- Το μέτρο της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
- Την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
- Την επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ στους πελάτες της εταιρείας.
- Την μετακύληση στους πελάτες της ΔΕΠΑ (οικιακούς και βιομηχανικούς) της έκπτωσης που θα προκύψει από την συμφωνία Gazprom.
- Την διατήρηση σε καθεστώς επιλεξιμότητας για 2 χρόνια των βιομηχανιών που σήμερα είναι επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΠΑ ανεξαρτήτως κατανάλωσης λόγω κρίσης.
Επίσης τη Δευτέρα θα τεθεί σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα αντιστάθμισης του κόστους από το σύστημα εμπορίας ρύπων. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 15-20 εκατ. ευρώ

 Σε κάθε περίπτωση, στη φάση αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει επιτευχθεί η καταρχήν συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για τιμή στα επίπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, αυξημένη ευελιξία στην απορρόφηση των ποσοτήτων για να αντιμετωπιστεί η μειωμένη ζήτηση της ελληνικής αγοράς και επέκταση της σύμβασης σύμφωνα με την διακρατική συμφωνία αλλά με διασφάλιση ανταγωνιστικής τιμής στις μελλοντικές συνθήκες της ενεργειακής αγοράς. Η συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς η Ελλάδα εξοικονομεί σε αυτή την περίοδο τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 200 εκατομμύρια ετησίως.

Ευχόμαστε όλα αυτά να λάβουν σάρκα και οστά και να φτάσουν στους καταναλωτές

http://www.fpress.gr 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!