Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Την άσκηση των αρμοδιοτήτων της καταργηθείσας Δημοτικής Αστυνομίας από το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων, ενέκρινε χθες, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην 3η τακτική συνεδρίασή του. Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο (άρθρο 81 του Ν. 4172/2013), με το οποίο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Συγκεκριμένα επισήμανε την παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου σύμφωνα με την οποία ορίζονται οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη δημοτική αστυνομία και οι οποίες ασκούνται από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).
Επιπλέον σημείωσε ότι την άσκηση μέρους των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί μέχρι σήμερα παράλληλα το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων ενώ η πλειοψηφία των Δήμων, μετά τη σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είχε εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες σε αυτήν.
Συγκεκριμένα ασκούνται μέχρι σήμερα οι παρακάτω αρμοδιότητες:
Έλεγχος τραπεζοκαθισμάτων στον κοινόχρηστο χώρο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Έλεγχος εμπορευμάτων στον κοινόχρηστο χώρο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα.
Έλεγχος γενικά ύπαρξης εξοπλισμού–κατασκευών (εμποδίων) στον κοινόχρηστο χώρο (ζαρντινιέρες, ομπρέλες, ψυγεία περιπτέρων κλπ).
Έλεγχος ενδεικτικών προσδιοριστικών πινακίδων-επιγραφών, διαφημιστικών πινακίδων σε κτίρια, οικοδομές, καταστήματα, ελεύθερους χώρους.
Σε όλες τις περιπτώσεις αρμοδιότητα επί των παραπάνω ζητημάτων είχαν και οι υπηρεσίες Τροχαίας και Ελληνικής Αστυνομίας. «Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας προκύπτει ανάγκη ρύθμισης και ανάληψης αρμοδιοτήτων που ασκούσε η ίδια, προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο ζητήματα ευταξίας στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και γενικότερα λειτουργίας των δομών της πόλης όσο και να διατηρηθούν έσοδα για τον Δήμο» τόνισε ο Χασδάι Καπόν σημειώνοντας ότι σήμερα το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως διαμορφώθηκε με τις πρόσφατες τοποθετήσεις υπαλλήλων, αριθμεί 40 άτομα εκ των οποίων τα 22 είναι ελεγκτές κοινοχρήστου χώρου και διαφημίσεων.
«Είμαστε μάρτυρες της παραβατικότητας που κυριαρχεί στην πόλη μας καθώς διαπιστώνουμε ότι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας υπάρχουν πολίτες οι οποίοι στον βωμό του μικροκέρδους ή της πρόσκαιρης ευκολίας τους γίνονται ασύδοτοι εις βάρος των συμπολιτών τους» σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για ζητήματα Δημόσιας Τάξης, Λευτέρης Κιοσέογλου και πρόσθεσε: «Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς στον βανδαλισμό της πόλης μεταθέτοντας τις ευθύνες στην Κεντρική Διοίκηση του κράτους και πολύ σωστά προσπαθούν να στήσουν το Νομοθετικό Πλαίσιο δημιουργίας ενός ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Υπάρχει βεβαίως έλλειψη στελεχών, αλλά με τις δυνάμεις που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης -χωρίς κανείς να υπόσχεται θαύματα- θα δώσει τη μάχη κατά της παραβατικότητας σε συγκεκριμένα θέματα. Σε αυτή την προσπάθεια για την ευταξία στην πόλη, θέλουμε τους συμπολίτες μας ενεργούς και συμμέτοχους».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε την άσκηση από το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων -παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία- των παρακάτω αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Ν.3731/2008:
Τον έλεγχο τήρησης των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, που εκδίδει η δημοτική αρχή για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων
Τον έλεγχο της ύπαρξης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενημέρωση της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Επιχειρηματία για σχετικές ενέργειες
Τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, από την δημοτική αρχή. Επίσης, έχει την ευθύνη της εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων για τη διαφήμιση και ενημερώνει τους παραβάτες προς συμμόρφωση.
Την επίδοση πάσης φύσεως εγγράφων του Δήμου ή άλλων Δημοτικών Αρχών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές καθώς και την επιβολή των διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές.
Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στη στάση και στάθμευση των οχημάτων και στην επιβολή των διοικητικών μέτρων, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων. Η άσκηση της αρμοδιότητας θα περιοριστεί σε πρώτο στάδιο στη βεβαίωση παραβάσεων (κλήσεων) σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης. Αναφορικά με τη διαπίστωση παραβάσεων παράνομης στάθμευσης οχημάτων εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης πέραν των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης, η αρμοδιότητα θα ασκηθεί μετά την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου ή απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου για τη δυνατότητα άσκησης της από δημοτικούς υπαλλήλους.
Επίσης αποφασίστηκε ότι ο ορισμός των υπαλλήλων που θα ασκήσουν τις ανωτέρω αρμοδιότητες θα γίνει με απόφαση Δημάρχου. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων θα γίνεται από το Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων, το οποίο μετά την ενίσχυση του με τοποθέτηση σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών που εξαιρέθηκαν της κινητικότητας όπως και άλλων υπαλλήλων που μετακινήθηκαν σε αυτό, αριθμεί 40 άτομα. Αναλυτικά η κατανομή παρουσιάζεται σήμερα ως εξής: 22 ελεγκτές, εννέα επιδότες, έξι υπάλληλοι για διοικητική υποστήριξη του τμήματος και δύο υπάλληλοι για τη διενέργεια αυτοψιών ακινήτων για ορθή χρέωση Δημοτικών Τελών, Δημοτικού Φόρου και ΤΑΠ. Συνολικά δημιουργούνται 11 συνεργεία των δύο ατόμων για ελέγχους στην πόλη, τα οποία θα κατανέμονται στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κάθε φορά ανάγκες. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπαλλήλων είναι συνεχώς διαμορφούμενος, καθώς επιδίωξη είναι η περαιτέρω ενίσχυση του αριθμού των ελεγκτών για την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων.
Επιπλέον αποφασίστηκε η καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος για όλες τις ημέρες του μήνα (Σάββατα, Κυριακές και αργίες) σε βάρδιες ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες (χειμερινή – θερινή περίοδος, έκτακτες ανάγκες κλπ.). Συγκεκριμένα προβλέπεται να απασχοληθούν πέραν του νομίμου ωραρίου απασχόλησης μέχρι 30 υπάλληλοι, (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.3584/2007) και η άσκηση των καθηκόντων τους θα γίνεται σε δύο βασικές βάρδιες : πρωινή 7:00-15:00 και απογευματινή 14:00-22:00. Η υποβολή ενστάσεων – αντιρρήσεων κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων (κλήσεων) παράνομης στάθμευσης, θα εξετάζονται από το Τμήμα Ελεγχόμενης Στάθμευσης της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων.

http://www.thestival.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!