Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ένα σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους μας είναι η εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων. Πιο απλά η ανακύκλωση.
Και μπορεί στην Ελλάδα να βρίσκεται σε ένα αρκετά ικανοποιητικό στάδιο, σε άλλες χώρες όμως οι μέθοδοι ανακύκλωσης είναι περισσότερο προηγμένοι και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.
Στην Σουηδία καταφέρνουν να απαλλαγούν από τα απορρίμματα και ταυτόχρονα να… ζεσταθούν. Τα σκουπίδια των κατοίκων προσφέρουν θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια η οποία μάλιστα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του 1/4 των νοικοκυριών της χώρας. Η μέθοδος αυτή είναι συμφέρουσα και για την γειτονική Νορβηγία αφού όταν στην Σουηδία «ξεμείνουν» από σκουπίδια αγοράζουν όσα χρειάζονται από τους γείτονές τους.
Στην Ιταλία η νομοθεσία σχετικά με την ανακύκλωση και τη καθαριότητα είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ρώμη, όπου οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους. Τα ανακυκλώσιμα τα τοποθετούν στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε απόσταση 500 μέτρων έξω από τα σπίτια τους. Σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και μπορεί να φτάσουν τα 619 ευρώ.
Στο Βέλγιο το οποίο έχει μεγάλη ιστορία στην αυτοκινητοβιομηχανία, το ποσοστό ανακύκλωσης στη διάλυση των αυτοκινήτων φτάνει στο 91%. Ο στόχος είναι να αγγίξει το 95% έως το 2015. Μόλις ένα αυτοκίνητο ανακυκλωθεί, τα απόβλητα του τεμαχισμού του αποτελούν ένα δύσκολο στην επεξεργασία του υλικό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά υλικά. Η τεχνική μηχανικού διαχωρισμού είναι αυτή που καθιστά δυνατή την ανάκτηση χρήσιμων πρώτων υλών από τα απόβλητα παλιών αυτοκινήτων.
Στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, στην Ιαπωνία που διακρίνεται για την τεχνολογία της, τα ηλεκτρονικά απορρίμματα δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα. Εδώ και 10 χρόνια οι αρχές έχουν θεσπίσει έναν νόμο  που υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές αλλά και τους καταναλωτές να διαχειρίζονται τις παλιές οικιακές τους συσκευές. Για να πετάξουν μία παλιά συσκευή πρώτα πληρώνουν το «τέλος ανακύκλωσης». Το κόστος εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της συσκευής (π.χ. για μία τηλεόραση το κόστος είναι 14 ευρώ, ενώ για ένα ψυγείο 24 ευρώ). Αμέσως μετά μεγάλες εταιρείες τεμαχίζουν τις συσκευές σε μικρότερα κομμάτια έτοιμα για ανακύκλωση.
Στον Καναδά πρωτοτυπούν βρίσκοντας απλές και ενδιαφέρουσες λύσεις. Για παράδειγμα, τα παλιά ελαστικά γίνονται και πάλι απαραίτητα αφού χρησιμοποιούνται σε κατασκευές για παιδικές χαρές. Επίσης, αναμειγνύονται με την άσφαλτο ώστε να κατασκευαστεί εκ νέου το οδόστρωμα. Όσο για τις γόπες των τσιγάρων; Πρόσφατα ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Vancouver με ειδικούς κάδους για την συλλογή τους, οι οποίες θα μετατρέπονται σε διάφορα άλλα προϊόντα.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!