Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα, το 1991, εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτη, όταν το υπόγειο καταφύγιο στο οποίο βρίσκονταν, χτυπήθηκε από δύο «έξυπνες βόμβες» των αμερικανικών δυνάμεων.

1542 - Η Αικατερίνη Χάουαρντ, η πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας, εκτελείται για μοιχεία.

1575 - Ο Ερρίκος Γ' στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρενς.

1660 - Πεθαίνει ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουστάβος Ι', και η σουηδική κυβέρνηση αρχίζει να επιδιώκει την ειρήνη με τους εχθρούς της Σουηδίας, κάτι που ο Κάρολος είχε αρνηθεί. Δεδομένου ότι ο γιος του και διάδοχος του θρόνου, Κάρολος ΙΑ', είναι μόλις τεσσάρων ετών, μία αντιβασιλεία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας έως το 1672.

1668 - Η Ισπανία αναγνωρίζει την Πορτογαλία ως ανεξάρτητο κράτος.

1692 - Συντελείται η λεγόμενη Σφαγή του Γκλενκόου, κατά την οποία 38 άνδρες του Κλαν των ΜακΝτόναλντ του Γκλενκόου εκτελούνται από άνδρες του στρατού για τον λόγο πως δεν είχαν αναγνωρίσει έγκαιρα τους νέους μονάρχες Γουλιέλμο και Μαρία. Άλλα 40 άτομα, γυναίκες και παιδιά χάνουν την ζωή τους μετά από εμπρησμό των σπιτιών τους, ανεβάζοντας τα θύματα σε 78.

1894 - Οι αδελφοί Λυμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη φορητή συσκευή του κινηματογράφου.

1937 - Δημοσιεύεται στα Νέα Γράμματα επιστολή του Γιώργου Σεφέρη περί της δημοτικής γλώσσας.

1945 Βομβαρδισμός και ισοπέδωση της Δρέσδης από Συμμαχικά αεροσκάφη.

1991- Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους, επρόκειτο για στρατιωτική εγκατάσταση.

2001 - Σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ προκαλεί το θάνατο 255 ανθρώπων.

http://www.enikos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!