Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014


Το πράσινο τσάι μπορεί να αποδυναμώσει την δράση των αντιυπερτασικών χαπιών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Pharmacology & Therapeutics.
Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι φυτικά συστατικά του τσαγιού μπλοκάρουν τους ειδικούς μεταφορείς των κυττάρων που φυσιολογικά βοηθούν το σώμα να απορροφήσει το αντιυπερτασικό φάρμακο. Στις δοκιμές που έκαναν διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν πράσινο τσάι μαζί με τη λήψη αντιυπερτασικών δισκίων, είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορίας του φαρμάκου στο αίμα τους.
Οι ειδικοί λένε ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτή την αλληλεπίδραση και να διαβάζουν το φύλλο οδηγιών που περιέχεται στην συσκευασία όπως σε όλα τα φάρμακα. Επίσης οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να μην λαμβάνουν βότανα χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού τους καθώς ακόμα και ορισμένοι χυμοί φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδρούν με ορισμένα κοινά φάρμακα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι σαφές εάν τα άλλα είδη τσαγιού έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα με το πράσινο τσάι ενώ επισημαίνουν ότι το πράσινο τσάι είναι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.Το πράσινο τσάι είναι λιγότερο επεξεργασμένα από άλλα τσάγια και, κατά συνέπεια, διατηρεί υψηλότερες συγκεντρώσεις των αντιοξειδωτικών.
Ο Σωτήρης Αντωνίου , εκπρόσωπος Τύπου της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας ,προτείνει σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που εξακολουθούν να θέλουν να πίνουν πράσινο τσάι , να αφήνουν ένα κενό τεσσάρων ωρών μεταξύ της κατανάλωσης του τσαγιού και της λήψης των αντιυπερτασικών τους φαρμάκων, για να μην υπάρξει καμία αλληλεπίδραση.
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!