Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Οι υπολογιστές «μίλησαν». Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «έτρεξε» τη διασταύρωση και εντόπισε περισσότερα από 830.000 ανασφάλιστα οχήματα. Ακολουθεί έλεγχος των «ευρημάτων» για να μην εξελιχθεί η υπόθεση σε «φιάσκο» και μετά άγριο κυνηγητό. Πότε θα γίνει; Οι ιθύνοντες δεν απαντούν. Μέτρα μαζικής εφαρμογής «σκοντάφτουν» και στο θέμα των εκλογών. Καλό είναι όμως να προετοιμάζεστε

Το σχέδιο καταπολέμησης του φαινομένου «ανασφάλιστα οχήματα» -ένα φαινόμενο «βόμβα» για την ελληνική κοινωνία καθώς κάθε ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται ανασφάλιστος οδηγός ισοδυναμεί με οικονομική εξόντωση τουλάχιστον μιας ολόκληρης οικογένειας- έχει καταρτιστεί από πέρυσι τέτοιο καιρό ενώ πήρε μορφή νόμου τον περασμένο Απρίλιο. Τον Νοέμβριο συγκροτήθηκε επιτροπή με στόχο να βρεθεί τρόπος εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων με τη χρήση της τεχνολογίας. Αυτό κατέστη εφικτό προ ημερών και η πρώτη διασταύρωση ολοκληρώθηκε. «Μίλησαν» τα computerτου υπουργείου Μεταφορών με τα αντίστοιχα της ΓΓΠΣ και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και προέκυψε ο κατάλογος φωτιά. Η συνέχεια –όταν θα ανάψει το πράσινο φως- θα είναι η εξής:

Στάδιο 1ο: Αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οδηγούς εντός οκτώ ημερών να ασφαλίσουν τα οχήματά τους. Σε αυτό το στάδιο, οι οδηγοί θα πρέπει να προσέλθουν στην ασφαλιστική εταιρεία και εκτός από τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τα υπόλοιπα στοιχεία, θα πρέπει να έχουν και ένα παράβολο των 250 ευρώ. Ουσιαστικά, για όποιον παραλάβει επιστολή και δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι δεν οφείλει να ασφαλίσει εκ νέου το αυτοκίνητό του (είτε γιατί το έχει θέσει σε ακινησία είτε γιατί το έχει ήδη ασφαλίσει) το κόστος ασφάλισης μαζί με το παράβολο διπλασιάζεται.

Στάδιο 2ο: Όποιος δεν ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες ημερομηνίες του πρώτου σταδίου, τον περιμένει ακόμη βαρύτερο πρόστιμο. Διότι η ΓΓΠΣ θα αποστείλει τα ονόματα όσων δεν ανταποκριθούν μέσα στο 8ήμερο στην Αστυνομία η οποία είναι και αρμόδια για να βεβαιώσει τις παραβάσεις, δηλαδή να στείλει κλήσεις. Το πρόστιμο για τα ΙΧ διαμορφώνεται στα 500 ευρώ και για τα μηχανάκια και τις μοτοσικλέτες στα 250 ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι τα πρόστιμα θα ταχυδρομηθούν.

Στάδιο 3ο: Όποιος δεν πληρώσει ούτε το πρόστιμο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Διότι το πρόστιμο, θα αποσταλεί πίσω στην εφορία ως ληξιπρόθεσμη οφειλή με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί, είναι σας σταματήσει το περιπολικό στον δρόμο και να σας πιάσει ανασφάλιστους. Εκτός από το πρόστιμο των 500 ευρώ, προβλέπεται και αφαίρεση πινακίδων, άδειας κλπ για τουλάχιστον 10 ημέρες. Αν μάλιστα ο εντοπισμός γίνει ύστερα από ατύχημα, η αφαίρεση θα ισχύσει για δύο χρόνια ενώ δεν θα πάρετε ποτέ πίσω τις πινακίδες σας αν δεν προσκομίσετε και ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Προσοχή: ακόμη και αν έχετε ασφαλίσει το όχημά σας, πρέπει να έχεις το σήμα στο αυτοκίνητο. Υπάρχει πρόστιμο (μικρό) και για αυτή την περίπτωση.

http://www.fpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!