Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Νότιο Αφρική, για τον κρυμμένο λαγό που βρίσκεται μέσα στο αυτί του τεράστιου αγάλματος του Νέλσον Μαντέλα, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν μία ημέρα μετά την ταφή του ιστορικού ηγέτη, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Union Buildigs, στο λόφο πάνω από την Πρετόρια.
Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής διέταξε τους γλύπτες να αφαιρέσουν το χάλκινο λαγουδάκι από το αυτί του αγάλματος και να "αποκαταστήσουν έτσι την αξιοπρέπεια του".
Οι κατασκευαστές από την άλλη υποστηρίζουν ότι ο λαγός είναι κάτι σαν το σήμα κατατεθέν τους. Οι Andre Prinsloo και Ruhan Janse van Vuuren είπαν ότι τον έκρυψαν στο αυτί του χάλκινου Μαντέλα, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να τους επιτρέψει να χαράξουν τις υπογραφές τους στο παντελόνι του αγάλματος.
Επίσης, συμβολίζει το πόσο γρήγορα έπρεπε να δουλέψουν για να τελειώσουν εγκαίρως το άγαλμα. Ο λαγός στη γλώσσα Αφρικάανς είναι "haas", που σημαίνει επίσης βιασύνη.

Το χάλκινο λαγουδάκι είναι απλά ένα "μικρό σύμβολο" κρυμμένο στο αυτί, το οποίο δεν στερεί τίποτα από την επιβλητικότητα του αγάλματος και κανείς δεν μπορεί να το διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού, λένε οι γλύπτες και σκοπεύουν να υποστηρίξουν μέχρι τέλους την "υπογραφή" τους.


news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!