Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε 12 καταστήματα πώλησης αλκοολούχων ποτών το Σάββατο στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα άτομα, στο τελευταίο κύμα επιθέσεων κατά πωλητών αλκοόλ στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μέλη της κουρδικής μειονότητας Γιαζιντί που κυρίως στελεχώνουν τα καταστήματα αλκοόλ στο Ιράκ.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά πιστεύεται ότι πίσω από αυτές και από όσες προηγήθηκαν τον τελευταίο καιρό σε κάβες και καφετέριες, βρίσκονται σιιτικές μουσουλμανικές παραστρατιωτικές ομάδες. Οι ομάδες αυτές αντιτίθενται σε πρακτικές που αντιβαίνουν την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ.

Οι επιθέσεις που «πρωτοεμφανίστηκαν» τον περασμένο Μάιο προκάλεσαν την αντίδραση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί «πολιτοφυλακές και συμμορίες» που παραβιάζουν τις δημόσιες ελευθερίες. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν κατηγορήσει επίσης σιίτες πολιτοφύλακες για επιθέσεις σε καφενεία όπου γυναίκες εργάζονται ως σερβιτόρες.

Ακόμα κι αν πολλοί Ιρακινοί αποφεύγουν το αλκοόλ, καθώς απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η χώρα είναι σε γενικές γραμμές η πλέον λιγότερο συντηρητική μουσουλμανική κοινωνία σε σχέση με τους γείτονές της όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, χάρη στο θρησκευτικό μωσαϊκό συνδυασμό των σιιτών, των σουνιτών, των κούρδων και των χριστιανών. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν επέτρεπε σε καταστήματα να πωλούν αλκοόλ νόμιμα, αν και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα είχαν απαγορευτεί προς το τέλος της κυριαρχίας του.

Η βία στο Ιράκ είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό το Σάββατο, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το γιο και τον ανιψιό μιας εξέχουσας προσωπικότητας των σουνιτών στην πόλη Ραμάντι σε απόσταση 100 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης. Ένας άλλος άμαχος σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν όταν βόμβα εξερράγη στη σουνιτική περιοχή Ντούρα στη νότια Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

http://www.thestival.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!