Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Με έμφαση στις απολύσεις ξεκινά η εβδομάδα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ , εξήγησε ότι οι 15.000 απολύσεις που προβλέπονται για το 2013 και 2014 θα προέλθουν από την αποχώρηση εκατοντάδων επιόρκων («χιλιάδες περιπτώσεις εξετάζονται«), από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας («θα φύγουν όσοι δεν έχουν τα προσόντα να τοποθετηθούν σε άλλη θέση«) και από τον «ξαφνικό θάνατο» ΝΠΙΔ. Ως προς αυτό διευκρίνισε ότι στο στενό δημόσιο τομέα, αν καταργηθεί μία υπηρεσία, ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα. Στην περιφέρεια του Δημοσίου, αν καταργηθεί ένας οργανισμός, καταργείται αυτομάτως και η θέση. «Θα προηγηθεί αξιολόγηση» διαβεβαίωσε τονίζοντας ότι «το περιττό προσωπικό θα φύγει, γιατί το πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος«.
Κατά τα άλλα, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης τα εξής:
-Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται στο Παρίσι και να παίζει θέατρο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ την ώρα που δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται σε απελπισία. Αν το είχε κάνει πολιτικός αυτό θα τον είχατε κάνει με τα κρεμμιδάκια.
-Επείγει να ανοίξουν οι διοικητικές υπηρεσίες στα ΑΕΙ για να γίνει σωστά η μοριοδότηση των υπαλλήλων και να ελεγχθούν τα στοιχεία που αναφέρονται στην απογραφή.
-Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ που θα βγουν σε διαθεσιμότητα δεν πρόκειται να αλλάξει.
-Θα ελέγξουμε το πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό περισσότερα από 100.000.
-Τα συνήθη υποζύγια είναι υπεφορολογημένα. Είμαστε κακοφορολογημένοι. Πληρώνουν περισσότερα αυτοί τους οποίους μπορούμε να βρούμε.
-Θα επιταχύνουμε προσλήψεις αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
-Η πρώτη κατοικία αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν θα προστατευθεί. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο νόμο για να πληρώσουν αυτοί που μπορούν και κρύβονται πίσω από την απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Ακολουθεί ανακοίνωση του ΥΠΔΜ
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, συνέντευξη στo ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ», στο δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:
Αν είχαμε συμφωνήσει σε όλα με την τρόικα θα είχε κλείσει η διαπραγμάτευση – υπάρχει δομική διαφωνία. Είμαι κατά της δραματοποίησης των διαφωνιών, πρέπει να υπάρξει μια λογική λύση.
Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν έχουμε εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή. Στα τέλη Ιουνίου ήμασταν ασυνεπείς ως προς τη συμφωνία να θέσουμε 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε και εκπληρώσαμε τη συγκεκριμένη υποχρέωση.
Για το δεύτερο κύμα κινητικότητας έχουμε πάρει μια άτυπη παράταση 2 – 3 μηνών.
Είναι μια σύνθετη διαδικασία η διαδικασία της κινητικότητας: Πρέπει να εντοπιστούν πλεονάζουσες θέσεις, να αξιολογηθούν, να μοριοδοτηθούν οι υπάλληλοι.
Η κινητικότητα μπορεί να είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου. Παράδειγμα η δημοτική αστυνομία – οι εργαζόμενοι σήμερα τοποθετούνται σε υπηρεσίες όπου μπορούν να προσφέρουν καλύτερα.
Μιλάμε εξαρχής με ειλικρίνεια, έστω και αν οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε είναι δύσκολες και σκληρές. Έχουμε συμφωνήσει να γίνουν συνολικά 15.000 απολύσεις και αυτές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014. Οι πρώτοι που θα φύγουν είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν μπει στο Δημόσιο έχοντας προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά.
Από τους ελέγχους που έχουμε κάνει στη Δημοτική Αστυνομία έχουμε εντοπίσει 45 εργαζόμενους με πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.
Η άποψη μου είναι ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν είναι κατάλληλος να ασκήσει τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά και ο πρύτανης να είναι στο Παρίσι και να παίζει θέατρο.
Εικάζω ότι υπάρχουν περιπτώσεις διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων που δήλωσαν έντιμα τα στοιχεία τους και μπήκαν στη διαθεσιμότητα επειδή κάποιοι επιτήδειοι δήλωσαν για παράδειγμα ότι μπήκαν με ΑΣΕΠ ενώ δεν είχαν μπει. Πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα πανεπιστήμια και να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στους φακέλους όλων των υπαλλήλων.
Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αν καταργηθεί μια θέση ο υπάλληλος μπαίνει σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, η κατάργηση μιας θέσης σημαίνει αυτόματα και απομάκρυνση.
Υπάρχουν οργανισμοί που έχουν προέλθει από διαδικασίες συγχωνεύσεων και όπου αθροίστηκε το προσωπικό και δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση. Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν αναλάβει να διενεργήσουν διαδικασίες αξιολόγησης.
Οι 11.000 απολύσεις του 2014 θα προκύψουν μέσα από την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας – από εκείνους δηλαδή που δεν θα απορροφηθούν τελικά, από την αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών
Οι απολύσεις αφορούν στο 2% των δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει να ασχοληθούμε με το υπόλοιπο 98%. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο κινητικότητα και απολύσεις.
Για κάθε μία απόλυση έχουμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε ένα νέο στο Δημόσιο.
Αυτοί που πληρώνουν φόρους συστηματικά στην Ελλάδα, τα συνήθη υποζύγια, είναι υπερφορολογημένοι. Η προσπάθεια που γίνεται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να γίνει πιο δίκαιη κατανομή των βαρών δεν έχει πετύχει στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Υπουργείο είναι να ενισχύσουμε τη στελέχωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Η πρώτη κατοικία όσων δεν μπορούν να πληρώσουν θα προστατευθεί. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο νόμο ώστε εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν να μην προστατεύονται.
Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, προτιμώ να πέσει μαχόμενη.
aftodioikisi.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!