Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πανελλαδική πρωτιά διεκδικεί η Θεσσαλονίκη με τη διοργάνωση διαγωνισμού, διάρκειας τριών μηνών, με τίτλο «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη: APPS4Thessaloniki».

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων ενώ τη διοργάνωσή του πραγματοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το διεθνούς κύρους Open Knowledge Foundation - Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος (http://gr.okfn.org), την Ερευνητική Μονάδα URENIO του Α.Π.Θ. (http://www.urenio.org) υπό την επικοινωνιακή αιγίδα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Την έναρξή του θα σηματοδοτήσει σχετική ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου. Πρόκειται για μια νέα μορφή εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Νέας Υόρκης (http://nycbigapps.com/).

Ωστόσο, παρόμοιοι διαγωνισμοί λαμβάνουν χώρα και σε μεγάλο αριθμό πόλεων σε όλο τον κόσμο, όπως στο Άμστερνταμ, την Οτάβα και το Σικάγο, προσβλέποντας στην κινητοποίηση των πολιτών και στη συμμετοχή τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις.

Οι «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» φιλοδοξούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις, νέες καινοτόμες υπηρεσίες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

«Για πρώτη φορά μία ελληνική πόλη διοργανώνει παρόμοια εκδήλωση και το γεγονός αυτό, θα τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στο διεθνή πληροφοριακό - τεχνολογικό χάρτη.

Η καινοτομία του όλου εγχειρήματος είναι ότι οι πολίτες θα κληθούν να προτείνουν ιδέες για πιθανές εφαρμογές που όχι μόνο θα απλοποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά θα δώσουν και μία μεγάλη ώθηση στην επιχειρηματική ζωή της πόλης μας ενώ οι προγραμματιστές από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα και εταιρίες πληροφορικής της πόλης θα κληθούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αναπτύσσοντας εφαρμογές», τόνισε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν. Ειδικότερα, ο διαγωνισμός θα έχει τρία σκέλη: • Δημιουργία ανοιχτών δεδομένων από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. • Ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες θα κάνουν χρήση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων οργανισμών της πόλης. • Προσαρμογή ήδη υπαρχουσών εφαρμογών ανοιχτού κώδικα στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

Με τη λήξη του, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση βράβευσης των πλέον καινοτόμων και χρήσιμων εφαρμογών με βραβεία τα οποία θα υποστηριχθούν χορηγικά από μεγάλες και διεθνείς εταιρείες με κύριο τομέα δράσης τα πληροφοριακά και ηλεκτρονικά συστήματα.

http://www.cityportal.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!