Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Στην ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας οι γυναίκες κατείχαν σημαντική θέση και συνέβαλαν αποφασιστικά στην...

εξέλιξή της.
Για χρόνια όμως η συμβολή τους κρυβόταν στις υποσημειώσεις των ερευνών ή δεν αναφερόταν ποτέ. Μερικές από τις πιο γνωστές αδικίες στην επιστήμη είναι οι παρακάτω:




Rosalind Franklin – ανακάλυψη DNA διπλής έλικας

Η Franklin συνέβαλε πολύ στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA στην έρευνα των Watson και Crick, όμως το όνομά της θάφτηκε στις υποσημειώσεις. Η Rosalind Franklin φωτογράφισε το μόριο του DNA με τη βοήθεια ακτίνων Χ. Η (εν αγνοία της) αποκάλυψη των φωτογραφιών αυτών στους Watson και Crick αποτέλεσε τον καταλύτη για τη διατύπωση του μοντέλου της διπλής έλικας.

Ada Lovelace – προγραμματισμός υπολογιστή

Η κόρη του Λόρδου Byron ήταν ιδιοφυία στα μαθηματικά, παρά τις προσπάθειες της μητέρας της να μην ασχοληθεί με αυτά. Όταν ήταν μόλις 20 ξεκίνησε συνεργασία με τον Charles Babbage στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με αποτέλεσμα τον «αναλυτικό κινητήρα», ένα πρώιμο μοντέλο ενός υπολογιστή. Οι σημειώσεις που κράτησε θεωρούνται η πρώτη περιγραφή του τι σήμερα αποκαλούμε «προγραμματισμό υπολογιστή». Για πολλά χρόνια η αξία της δεν αναγνωριζόταν.

Margaret Knight – αυτόματο μηχάνημα κατασκευής σακούλας

Τα σχέδιά της για μηχάνημα κατασκευής χαρτοσακούλας κλάπηκαν από άντρα που νόμιζε πως κανείς δεν θα πίστευε πως η μηχανή θα ήταν εφεύρεση γυναίκας. Χρειάστηκαν 3 χρόνια για να κερδίσει τη δίκη, αλλά τα κατάφερε.

Elisabeth Magie – δημιουργία του παιχνιδιού Monopoly

Η Μagie δημιούργησε το παιχνίδι «The Landlord's Game», το οποίο με τα χρόνια άλλαξε όνομα και έγινε η γνωστή σε όλους Monopoly! Πούλησε την ιδέα της για 500 δολάρια στους Parker Brothers στις αρχές του 1904.

Lise Meitner – πυρηνική σχάση

Η Meitner ήταν μέλος της ομάδας που ανακάλυψε την πυρηνική σχάση, ένα επίτευγμα για το οποίο απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ στο συνάδελφό της, Otto Hahn. Η περίπτωση της Meitner αναφέρεται συχνά ως ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα γυναικείου επιστημονικού επιτεύγματος που εχει αγνοηθεί από την επιτροπή Νόμπελ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!