Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020


Η έρευνα της Intel προχωρά ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της μίμησης ανθρώπινων λειτουργιών από τη μηχανή.
Η νέα τεχνολογία που αναπτύσσει η Intel αφορά στον τρόπο με τον οποίο ένας υπολογιστής με Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που οσφραίνεται ένας ειδικός αισθητήρας. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ένας ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος βασίζεται στα βιολογικά σήματα που χρησιμοποιεί και η ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης προκειμένου να αναλαμβάνει κάποιος δράση όταν καίγεται ένα φαγητό στο φούρνο ή όταν υπάρχει καπνός από φωτιά σε ένα δωμάτιο.
Η Intel για το σκοπό αυτό συνεργάζεται στενά με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cornell, τοποθετώντας τη λειτουργία του αλγορίθμου αυτού στο πρώτο νευρομορφικό chip της εταιρείας, με το όνομα Loihi. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που βασίζεται στην αρχιτεκτονική των 14 nm, με 130.000 εικονικούς νευρώνες και 130 εκατομμύρια συνάψεις, ένα σύστημα που εν πολλοίς θεωρείται ότι έχει σχεδιαστεί με βάση τον τρόπο που λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Τα νευρομορφικά chips είναι δημιουργίες της Πληροφορικής και της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, με βάση τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προσπάθειες των επιστημόνων να δημιουργήσουν διαδικασίες που μοιάζουν με εκείνες που εκτελεί και ένας εγκέφαλος ενός ζώου ή ακόμα και του ανθρώπου. Η έρευνα της Intel έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εύκολο, αφού υπάρχει στα θηλαστικά ένας πολύπλοκος μηχανισμός όσφρησης, με ποικίλους αισθητήρες και ειδικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.
Σε όλο αυτό τον πολύπλοκο μηχανισμό θα πρέπει να προστεθεί και το στοιχείο της μνήμης, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα της αποθήκευσης πληροφοριών όσφρησης, προκειμένου να αναγνωρίσει κάτι που μυρίζει αργότερα. Επομένως, το να προικίσει κανείς την Τεχνητή Νοημοσύνη με τη δυνατότητα της αναγνώρισης οσμών δεν είναι και τόσο απλό, αλλά η Intel θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη του μέλλοντος δεν αποκλείεται να κάνει ευρεία χρήση της νευρομορφικής τεχνολογίας, αποκτώντας εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!