Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020


Πρόστιμο 52 εκατομμύρια ευρώ επιβλήθηκε σε βάρος ενός 83χρονου πρώην τραπεζίτη από την Ισπανία, αφού καταδικάστηκε ότι έβγαλε λαθραία από τη χώρα έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος θεωρείται εθνικός θησαυρός.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά την κατάσχεση του πίνακα «Κεφάλι Νεαρής Κοπέλας», ενός έργου του 1906 η αξία του οποίου εκτιμάται στα 26 εκατομμύρια ευρώ, από το γιοτ του Μποτίν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας από τις τελωνειακές Αρχές στη γαλλική νήσο της Κορσικής το 2015.
Οι Ισπανοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Μποτίν ότι επιχείρησε να πουλήσει τον πίνακα, αψηφώντας την απαγόρευση εξαγωγής ενός έργου τέχνης πολιτισμικής σημασίας για την Ισπανία.
Ο Μποτίν, θείος της προέδρου της τράπεζας Santander Άνα Μποτίν, αρνείται τις κατηγορίες. Αν και αναγνωρίζει ότι ο πίνακας μεταφέρθηκε εκτός της ισπανικής επικράτειας, ο Μποτίν ισχυρίζεται ότι τον πήγε στην Ελβετία για φύλαξη.

Ο πίνακας ανακαλύφθηκε το 2015, όταν Γάλλοι τελωνειακοί, που συνεργάζονταν με τις ισπανικές αρχές, τον βρήκαν στην καμπίνα του καπετάνιου στο γιοτ κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Κορσική.
Ο Μποτίν διατέλεσε πρόεδρος της Bankinter από το 1986 έως το 2002. Διατηρεί ένα σημαντικό μερίδιο στην τράπεζα μέσω της Cartival, ενός επενδυτικού φορέα που μοιράζεται ο ίδιος με τους γιους του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!