Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019


Μεγάλη κινητοποίηση στις ολλανδικές αρχές έχει προκαλέσει ο τεράστιος αριθμός νεκρών θαλασσοπουλιών που έχουν εντοπιστεί κατά μήκος των ακτών της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τουλάχιστον 20.000 θαλασσοπούλια έχουν βρεθεί νεκρά σε ακτές και παραλίες, σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων.
Οι ολλανδικές αρχές δεν έχουν τεκμηριώσει κανένα σενάριο, υποπτεύονται ωστόσο, ότι οι ομαδικοί θάνατοι των πουλιών, είναι πιθανόν να οφείλονται σε διαρροή υλικών από τα 345 κοντέινερ που έπεσαν στη θάλασσα, μετά την ανατροπή φορτηγού πλοίου στη βόρεια θάλασσα, κατά τη διάρκεια ισχυρότατης καταιγίδας.
«Δεν έχουμε προς το παρόν αποδείξεις, αλλά μελετάμε τα πάντα, καθώς και το συγκεκριμένο σενάριο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Mardik Leopold. «Το πιθανότερο σενάριο είναι να ευθύνονται χημικές ουσίες, καθώς η κατανάλωση πλαστικών από τα πουλιά είναι σπάνια και δύσκολη», πρόσθεσε ο Ολλανδός επιθεωρητής.
Το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο MSC Zoe συνέβη στις 2 Ιανουαρίου. Λίγες ώρες μετά, άρχισαν να ξεβράζονται στις βόρειες ακτές της Ολλανδίας υλικά παντός τύπου. Το ανησυχητικό ήταν ότι εντοπίστηκαν στοιχεία και από υπεροξείδιο, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά βλαβερό για τους ζωντανούς οργανισμούς χημικό.
«Σε μία ακτίνα 300 μιλίων στις ακτές, βρήκαμε τουλάχιστον 10.000 πουλιά, ενώ άλλα τόσα πλέουν στη θάλασσα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.
Οι ολλανδικές αρχές έχουν προβληματιστεί εντονότατα από τον τεράστιο αριθμό νεκρών πουλιών, με αποτέλεσμα να δώσει προτεραιότητα στη συγκεκριμένη έρευνα, πριν τα χημικά ή άλλη αιτία, αρχίσει να επηρεάζει τους ανθρώπους.
Εκτός από τα χιλιάδες νεκρά θαλασσοπούλια, εκατοντάδες άλλα έχουν μεταφερθεί σε ειδικά κέντρα, προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια και να αποφύγουν τον θάνατο. Το νησί Terschelling φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών, ωστόσο πολλά από τα υλικά των κοντέινερς που έπεσαν στη θάλασσα από το Zoe, έχουν ξεβραστεί στις ακτές του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!