Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Γιατί είχαμε τόσες βροχές φέτος;Όσο και αν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, τον φετινό Ιούλιο φυσιολογικό δεν μπορείς να τον πεις –οι καταιγίδες που έπληξαν τον βορρά της Αττικής τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες, ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα των βροχών σχεδόν κάθε εβδομάδας του Ιουλίου.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Και γιατί, ενώ εδώ στα καθ’ ημάς συμβαίνει αυτό, η βόρεια Ευρώπη ψήνεται στους 30 βαθμούς που θεωρεί καύσωνα; Η σύντομη απάντηση είναι –όπως πιθανότατα μαντέψατε− «επειδή κλιματική αλλαγή».

Ήδη από τις αρχές του φετινού Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα φέρουν καταιγίδες αυτό το καλοκαίρι: Ο διδάκτωρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας είχε μάλιστα κάνει λόγο για ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανότατα, ανεμοθύελλες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά έναν βαθμό Κελσίου, η οποία έχει προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης, προκαλεί ένα ντόμινο καιρικών εξελίξεων όπως είναι ο καύσωνας της Σκανδιναβίας και οι δικές μας βροχές τον Ιούλιο.

Βροχερά καλοκαίρια έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατα παραδείγματα εκείνα του 2011 και του 2013, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όμως, οι βροχές σημειώνονταν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τον Ιούνιο, και όχι τον Ιούλιο.

Όπως, πάντως, προβλέπει η αμερικανική The Weather Company, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και τον Οκτώβριο: Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με εξαίρεση την Ιβηρική και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!