Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018


Η Τεχεράνη, η πόλη με το μεγαλύτερο πληθυσμό στη Δυτική Ασία, βυθίζεται σταδιακά. Όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες, μερικές περιοχές της ιρανικής πρωτεύουσας «βουλιάζουν» έως κατά 25 εκατοστά ετησίως. Μάλιστα το πρόβλημα της καθίζησης φαίνεται να επηρεάζει και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, σύμφωνα με τους γεωεπιστήμονες.
Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Γεωεπιστημονικών Ερευνών GFZ του Πότσνταμ, που θα κάνουν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό τηλεπισκόπησης του περιβάλλοντος «Remote Sensing of Environment», σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα της περιόδου 2003-2017 για να υπολογίσουν την αργή καθίζηση της πόλης των περίπου 13 εκατομμυρίων κατοίκων (ο πληθυσμός έχει διπλασιασθεί τα τελευταία 40 χρόνια).
Ήταν γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι η Τεχεράνη έχει πρόβλημα υποχώρησης του εδάφους, το οποίο πιστεύεται ότι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος συνεχώς υποχωρεί λόγω των ολοένα αυξανόμενων αναγκών για ύδρευση των κατοίκων και για άρδευση των πέριξ αγροτικών καλλιεργειών. Υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 παράνομα πηγάδια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης.
Η νέα μελέτη αποκαλύπτει καλύτερα από κάθε άλλη φορά το μέγεθος του προβλήματος. Η δυτική Τεχεράνη (ένα μείγμα προαστίων και αγροτικών γαιών) υποχωρεί με μέσο ετήσιο ρυθμό έως 25 εκατοστά το χρόνο, ενώ με τον ίδιο ρυθμό καταβυθίζεται και η αγροτική περιοχή Βαραμίν στα νοτιοανατολικά της πόλης. Οι ρυθμοί αυτοί καθίζησης είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!