Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Jamie Oliver: Δεν έχει πια χρήματα να στηρίξει τα ιταλικά του εστιατόρια - Έβαλε 13 εκατ. λίρες από την τσέπη του
«Δεν έχω πια χρήματα να στηρίξω τα εστιατόρια μου», παραδέχεται ο Jamie Oliver, ένας από τους πιο διάσημους μάγειρες στον κόσμο, που φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η ιταλική αλυσίδα του Jamie έφτασε πέρυσι στο χείλος της χρεοκοπίας, προτού ο σεφ βάλει 12,7 εκατομμύρια λίρες από τις αποταμιεύσεις του στην επιχείρηση.
Ερωτηθείς αν θα κάνει το ίδιο και πάλι σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών, ο 43χρονος σεφ Oliver, δήλωσε: «Δεν έχω άλλα χρήματα».
Το πρώτο ιταλικό εστιατόριο του Jamie άνοιξε το 2008 και αγωνίστηκε με χρέη ύψους 71,5 εκατομμυρίων λιρών. Νωρίτερα φέτος η αλυσίδα είπε ότι θα κλείσει 12 εστιατόρια. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.


N19216.jpg
Πίσω στο 2008, οι πελάτες έκαναν ουρά για να δοκιμάσουν τα «πειραγμένα» από τον Jamie Oliver παραδοσιακά ιταλικά πιάτα του. Η Guardian, έγραφε διθυραμβικά σχόλια για το καλό φαγητό, τις λογικές τιμές και τις μεγάλες μερίδες. Και για κάποιο διάστημα, το κοινό έδειχνε να συμφωνεί, αφού η επιχείρηση επεκτάθηκε γρήγορα, ξεπερνώντας τα 40 καταστήματα.
Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια ήρθαν στις αρχές του 2017, όταν η αλυσίδα Jamie's Italian επέρριψε την ευθύνη για το κλείσιμο έξι καταστημάτων στον έντονο ανταγωνισμό και το αυξανόμενο κόστος, εν μέρει ως αποτέλεσμα του Brexit. Η επιχείρηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2016, ενέγραψε ζημίες προ φόρων 9,9 εκατ. λιρών, από κέρδη 2,4 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα καταστήματα της αλυσίδας που δεν έκλεισαν είχαν καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη αγορά και η επωνυμία «παρέμενε εξαιρετικά ισχυρή».
Σε κάποιο βαθμό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλυσίδα Jamie's Italian αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη αγορά της casual εστίασης. Οι επιχειρήσεις άνθισαν με τη βελτίωση της οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι καταναλωτές άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για φαγητό έξω. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των νέων εστιατορίων οδήγησε σε έντονο ανταγωνισμό, στην αύξηση των ενοικίων, αλλά και στην αύξηση της τιμής των τροφίμων.


KPR_MAI_240414Jamie_01.jpg
Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η αλυσίδα Jamie's Italian δεν είναι η πρώτη επιχειρηματική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Oliver, που, όπως έχει ο ίδιος παραδεχθεί, έχει χειριστεί εντελώς λάθος το 40% των εγχειρημάτων του και από το 2014 έχει χάσει 90 εκατ. λίρες από την περιουσία του. Το 2015 έκλεισε και το τελευταίο κατάστημα του Recipease, της αλυσίδας ειδών μαγειρικής του, και τον Οκτώβριο του 2017 σταμάτησε να εκδίδεται και το περιοδικό μαγειρικής του, το Jamie, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Και τα προβλήματα δεν φαίνεται να σταματούν εδώ...
Πέραν, όμως, των εστιατορίων του, ο Jamie εξακολουθεί να βγάζει αρκετά χρήματα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Το «brand» Jamie Oliver εξακολουθεί να είναι ακμαιότατο, παρά τα προβλήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!