Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018


Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής 21/10 το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στην περιοχή της Σικελίας αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες να κινηθεί αρχικά προς τις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:
Αρχικά στην Αφρική και εν συνεχεία στο Νοτιανατολικό Αιγαίο εκτιμάται πως θα κινηθεί σύμφωνα με τα αποψινά (21/10) προγνωστικά στοιχεία, ο Ορέστης προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια και τα δυτικά ηπειρωτικά-νησιωτικά τμήματα της χώρας.
Αναλυτικότερα, για την Δευτέρα 22/10 προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, (εκτός Ανατολική Μακεδονίας και η Θράκης), στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης και πιθανόν κατά περιόδους στις Σποράδες.
Τα φαινόμενα θα πλήττουν κυρίως το Ιόνιο μέχρι και το μεσημέρι κι έπειτα αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Πιθανή είναι μάλιστα η εκδήλωση χαλαζοπτώσεων κατά τόπους.
Ιδιαιτέρως ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι έως 7 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων έντασης έως τα 7-8 ή τοπικά και τα 9 μποφόρ.
Στον παρακάτω χάρτη, αποτυπώνεται η εκτιμώμενη θέση του «Ορέστη» τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων.
Οσον αφορά την Τρίτη 23/10 οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενδέχεται να συνοδευτούν τοπικά από χαλαζοπτώσεις στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις Δυτικές Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Έντονα φαινόμενα ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τμήματα του νομού Αττικής.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως κεντρικά και βόρεια.
Την Τετάρτη 24/10 ο «Ορέστης» θα κινείται προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και οι βροχές-καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη με τα φαινόμενα να είναι τοπικώς έντονα.
Τέλος από την Πέμπτη 25/10 ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την περιοχή μας ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο με πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς.
Η πορεία των αερίων μαζών 21-25/10/2018
Ο "Ορέστης" αρχικά φέρνει ισχυρές βροχοπτώσεις το διήμερο Δευτέρα 22/10 – Τρίτη 23/10 και από την Πέμπτη 25/10 αναμένουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας καθώς ψυχρή και ξηρή αέρια μάζα από τη Βόρεια Ευρώπη κατευθύνεται προς τα Βαλκάνια.
Gepostet von Meteo Gr am Samstag, 20. Oktober 2018
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!