Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017


Χιόνια, βροχές και χιονόνερο αναμένονται και σήμερα, σε όλη τη χώρα ενώ η κακοκαιρία που ξεκίνησε από την Πέμπτη έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές.
Ανθρωποι και μηχανήματα δίνουν μάχη για να κρατηθεί ανοικτή η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Μαρτίνου, στη Φθιώτιδα.
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ
Στα βόρεια θα σημειωθούν πρόσκαιρες, τοπικές, χιονοπτώσεις, στα ηπειρωτικά με εξασθένηση, στα κεντρικά και νοτιά βροχές, στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες στα νοτιά ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νοτιά 8 με 9, τοπικά 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, τοπικά ολικός στη δυτική Μακεδονία.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα Θ00 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 μποφόρ και τη νύχτα στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική Μακεδονία το πρωί.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπείρου το πρωί. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές κυρίως στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, οπού θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου και πιθανόν κατά διαστήματα σε πιο πεδινές περιοχές της Ευρυτανίας.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί στα βόρεια 4 με 6, στα νοτιά 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα 8 με 9, τοπικά 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) καθώς και σε περιοχές της στέρεας (έκτος αττικής) και Ευβοίας με υψόμετρο 300-400 μέτρα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες (κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο και τα Κύθηρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί στα βόρεια 4 με 6, στα νοτιά 6 με 8 και στα Κύθηρα τοπικά 9, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία από τα δυτικά βόρειοι 7 με 8 και τη νύχτα 9 και πιθανόν στις Κυκλάδες 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα νησιά του βορείου Αιγαίου ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά το πρωί. Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα νοτιά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Μάχη για να μείνει ανοιχτή η εθνκή οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στην Φθιώτιδα με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117 χλμ και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 130 χλμ της ΠΑΘΕ, υπάρχει πυκνή χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχώς καθαρίζουν το οδόστρωμα, για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.
Στο υπόλοιπο δίκτυο της Φθιώτιδας, στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού και στο δρόμο Θερμοπυλών- Ιτέας στην περιοχή του Μπράλου το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ. και το βράδυ της Πέμπτης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν τους όγκους του χιονιού.
Στο δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, αμέσως μετά την Μακρακώμη και μέχρι τη σήραγγα του Τυμφρηστού, υπάρχει ισχυρή χιονόπτωση αλλά ο δρόμος παραμένει ανοιχτός από την προσπάθειες των εκχιονιστικών που δουλεύουν ασταμάτητα.
Δρόμοι-παγίδες στη Λαμία, τρία ατυχήματα
Το χιόνι και ο παγετός που επικρατούν στην περιοχή της Λαμίας έχουν μετατρέψει πολλούς δρόμους σε πραγματικές παγίδες.
Μία από αυτές είναι η οδός Βασίλη Αντζουλή στα Γαλανέικα Λαμίας, όπου σύμφωνα με το το iefimerida.gr, βράδυ της Πέμπτης έγιναν στη σειρά τρία ατυχήματα – ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.
Το έστρωσε σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
Στους δύο νομούς της Δυτικής Θεσσαλίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, χιονίζει από τις πρωϊνές ώρες, ενώ το κρύο είναι αισθητό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές.
Εικοσιπέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, επιχειρούν για να καθαρίσουν το χιόνι στο οδικό δίκτυο, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι.
Στα λευκά και η Λάρισα 
Εντονο χιόνι πέφτει από το πρωί της Πέμπτης και στη Λάρισα
Oι εικόνες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα onlarissa είναι από το Λιβάδι Ελασσόνας,που ήδη έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε χωριά του Κισσάβου.
Προβλήματα και στην ορεινή Κορινθία
Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχουν δημιουργήσει οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στην ορεινή Κορινθία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής επαρχιακές οδούς:
  • Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Δερβενίου-Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
  • Γκούρας-Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.
  • Γκούρας-Λικουριάς, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
  • Κιάτου-Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.
Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και εργάζονται συνεχώς, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι.
Στην Καστανιά, στην ορεινή Κορινθία, το χιόνι ξεπέρασε τους 20 πόντους ύψος.
Σφοδρή χιονόπτωση στη Νεμέα
Το βράδυ της Πέμπης ξέσπασε σφοδρή χιονόπτωση στν περιοχή της Νεμέας.

Στα λευκά και η Πάρνηθα 

Στα λευκά ξεκίνησε να ντύνετα η Πάρνηθα, αφού από το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε να χιονίζει.
Μάλιστα, από το καταφύγιο Μπάφι ανέβασαν στο Facebook ένα βιντεάκι από την κατάσταση του καιρού τα ξημερώματα.
Χιονίζει και στην Πελοπόννησο
Στα λευκά, όμως, ξύπνησαν και πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσών, όπως και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
Πάντως, μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους.
Αιτωλοακαρνανία: Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα για να κινηθούν σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της χιονόπτωσης.
Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην εθνική οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από το 21ο χιλιόμετρο, έως και το 50ό χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου- Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.
Να σημειωθεί, ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μένουν ανοικτοί οι δρόμοι.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!