Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Αυτός είναι ο πλουσιότερος γαλαζοαίματος της Ευρώπης
Η αμύθητη περιουσία του χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, όταν οι προγονοί του κατείχαν απέραντες εκτάσεις γης. Σήμερα ο πρίγκιπας Hans-Adam II von und zu Liechtenstein ζει σε ένα κάστρο που δεσπόζει πάνω σε έναν βράχο στο κρατίδιο των Άλπεων που φέρει το όνομά του και έχει 38.000 κατοίκους. Είναι κάτοχος μιας συλλογής αναγεννησιακών αριστουργημάτων καθώς και δυο παλατιών στη Βιέννη. Είναι επίσης και στη λίστα του Bloomberg με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Η περιουσία της δυναστείας στην οποία ανήκει έχει τις ρίζες της πίσω στην Εποχή των Σταυροφοριών και φυλάσσεται στην τράπεζα LGT Group, ένα ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα που εξυπηρετεί  τους υπέρ-πλούσιους του πλανήτη.
Η αξία της LGT έχει κάνει άλμα 64% φέτος, πάνω από τέσσερις φορές τα κέρδη του πανευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη, χάρη, εν μέρει, σε μια αύξηση 10% στα καθαρά  assets. Η άνοδος αυτή πρόσθεσε άλλο 1,7 δισ. δολ. στην καθαρή αξία του von Liechtenstein, στα 4,4 δισ. δολ., ανεβάζοντάς τον στο Νο 444 του δείκτη του  Bloomberg.
Η περιουσία του είναι η παλαιότερη στον δείκτη και δημιουργήθηκε τον 12ο αιώνα από την κατοχή εκτάσεων γης σε περιοχές που σήμερα είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Εκτοτε έχουν μειωθεί σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις κυρίως στην Αυστρία και αποτιμώνται σε λιγότερα από 100 εκατ. δολ. - σχεδόν ένα... τίποτα σε σχέση με την ακίνητη περιουσία που κατέχουν άλλες οικογένειες ευγενών την οποία διατηρούν ακόμα μετά από πολλούς αιώνες.
Παράδειγμα ο Hugh Grosvenor, έβδομος Δούκας του Ουέστμίνστερ, που ελέγχει ακίνητη περιουσία 12,9 δισ. δολ. η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες εκτάρια  γης στο Λονδίνο η οποία αποκτήθηκε στα 1677 από την οικογένειά του. Ο Earl Cadogan, με αξία 7,5 δισ. δολ., ο οποίος κατέχει μια τεράστια έκταση στο κεντρικό Λονδίνο, την οποία απέκτησε η οικογένειά του  το 1753.
Η μοναδική άλλη γαλαζοαίματη που είναι στον Δείκτη Bloomberg είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ ,με προσωπική περιουσία 380 εκατ. δολ. ή αλλιώς το 1/10 της περιουσίας του Hans-Adam.
Ο πρίγκιπας πήρε τον θρόνο του Λιχτενστάιν μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1989 κι έγινε αρχηγός μιας από τις πιο παλιές οικογένειες ευγενών στον κόσμο.
Η δύναμή του αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά το δημοψήφισμα του 2012 που έγινε για τον περιορισμό των εξουσιών του ηγεμόνα του πριγκιπάτου – όπως της δυνατότητας να ασκεί βέτο σε λαϊκές ψηφοφορίες, να νομοθετεί και να διαλύει τη Βουλή. Ωστόσο τα αιτήματα του δημοψηφίσματος απορρίφθηκαν σθεναρά.
newmoney.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!