Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η ζάχαρη έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με την... κοκαΐνη
Αν αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε επιτέλους να τρώτε γλυκά είναι επειδή η ζάχαρη είναι άκρως εθιστική, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται μάλιστα, πως μπορεί να είναι το ίδιο εθιστική με τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, με όλες τις επιθυμίες και τα συμπτώματα που συνδέονται όταν απεξαρτάσαι απ' αυτά.
Η μελέτη αναφέρει πως τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί απ' τα ζώα έχουν δείξει σημαντική συσχέτιση στην επίδραση των προστιθέμενων σακχάρων στον οργανισμό με την επίδραση των ναρκωτικών.
Όπως σχετίζεται η επιθυμίας μας, η ευαισθητοποίηση, η αλληλεξάρτηση και η επίδραση με τα ναρκωτικά, το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine αναφέρει ότι η ζάχαρη θα μπορούσε να αποτελέσει την "πύλη" για το αλκοόλ και άλλες εθιστικές ουσίες και ότι η ζάχαρη, όπως η κοκαΐνη εξευγενίζεται από φυτά προκειμένου να έχουμε αυτά τα καθαρά λευκά κρύσταλλα.
Η κατανάλωση της ζάχαρης παράγει αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της κοκαΐνης, μεταβάλλοντας τη διάθεση και προκαλώντας την ευχαρίστηση που μας οδηγεί και πάλι στην αναζήτησή της.
Πολλοί είναι όμως και οι επιστήμονες που χαρακτήρισαν την έρευνα "παράλογη".
Ο Tom Sanders, επίκουρος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο Kings' College του Λονδίνου, δήλωσε στον Guardian πως η σύγκριση των εθιστικών ιδιοτήτων της ζάχαρης με εκείνη των σκληρών ναρκωτικών είναι "παράλογη".
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!