Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Ο μυστηριώδης ιδρυτής των Zara εκτόπισε τον Μπέζος από την κορυφή του πλούτου
Ο μυστηριώδης ιδρυτής των Zara άφησε τον Τζεφ Μπέζος να χαρεί την πρώτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο Αμάνσιο Ορτέγκα άφησε για λίγες μέρες το αφεντικό της Amazon στην κορυφή... Όπως εκτιμά το Forbes αυτή τη στιγμή η περιουσία του ιδρυτή των Zara είναι 85,5 δισ. δολάρια και του Μπέζος 84,6 δισ. δολάρια.
Παρά τον τεράστιο πλούτο του Ορτέγκα, πολλοί άνθρωποι δεν τον έχουν ακούσει ποτέ. Σπάνια εμφανίζεται δημόσια και έχει δώσει λίγες μόνο συνεντεύξεις σε όλη την επιτυχημένη καριέρα του.
Είναι κλασικό παράδειγμα δαιμόνιου αυτοδημιούργητου ανθρώπου, που ακόμη δεν είναι σίγουρο αν έχει καν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Ίσως είναι ο πιο χαμηλών τόνων μεγιστάνας, καθώς οι σχέσεις του με τη δημοσιότητα είναι ελάχιστες. Οι πρώτες του φωτογραφίες κυκλοφόρησαν μετά το 2000.
Περνά ακόμη τον περισσότερο χρόνο του στην Κορούνια, μια πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας, στο σπίτι του, που βρίσκεται πάνω στην παραλιακή της πόλης. Δεν έχει αναλύσει ποτέ δημοσίως την επιχειρηματική του αντίληψη, ούτε το «μυστικό» του πως έφτιαξε από το μηδέν μια προσωπική περιουσία.
Ξεκίνησε να δουλεύει στα 13 του, ως παιδί για τα θελήματα σε μια βιοτεχνία πουκαμίσων. Το 1963 μαζί με την πρώτη του σύζυγο, ξεκίνησαν μια μικρή δική τους επιχείρηση, μια «οικοτεχνία» ραφής μπουρνουζιών και εσωρούχων. Πάλεψαν όμως και δημιούργησαν σύντομα την πρώτη μικρή δική τους μονάδα παραγωγής ρούχων για τρίτους.
Αργότερα έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει δικά του επώνυμα ρούχα και να αποκτήσει «βιτρίνα». Το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στο κέντρο της Κορούνια το 1975 και επιθυμούσε να το βαφτίσει Zorbas. Ήθελε να συνδυάσει τη συλλογή του με ένα ισχυρό ελληνικό brand name που εκείνη την εποχή λόγω της ομώνυμης ταινίας είχε υψηλή διεθνή αναγνωρισιμότητα. Όμως, ένα καφενείο δύο τετράγωνα πιο κάτω είχε τον ίδιο τίτλο. Τελικώς, επέλεξε να δώσει την επωνυμία Zara στην μετέπειτα μεγαλύτερη αλυσίδα του ομίλου του. Το 1982 δημιούργησε το πρώτο κατάστημα Zara εκτός Κορούνια στη Μαδρίτη και πλέον έχει παρουσία σε 90 χώρες του πλανήτη.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!