Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016



Κι όμως...Τα δέντρα κοιμούνται τις νύχτες! Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και τα δέντρα χρειάζονται “ξεκούραση”. Μια νέα μελέτη ερευνητών από την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δέντρα “πέφτουν για ύπνο” όταν ο ήλιος δύει.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν σαρωτές λέιζερ και μελέτησαν τις κινήσεις δέντρων με ύψος πάνω από 5 μέτρα. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι μόλις πέσει το σκοτάδι χαλαρώνουν τα κλαδιά τους ενώ μόλις ο ήλιος ανατείλει στον ουρανό, τα επαναφέρουν στην αρχική τους θέση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Eetu Puttonen “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το δέντρο γέρνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή θέσης στα φύλλα και κλαδιά. Οι αλλαγές δεν είναι πολύ μεγάλες, μόνο μέχρι 10 εκατοστά για τα δέντρα με ύψος περίπου 5 μέτρα, αλλά είναι συστηματική”.
Οι μετρήσεις έγιναν σε δέντρα της Αυστρίας της Φινλανδίας υπό άρτιες καιρικές συνθήκες, χωρίς ανέμους ή υγρασία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτώση των κλαδιών ενδεχομένως να οφείλεται στην πτώση της εσωτερικής πίεσης στα φυτικά κύτταρα των δέντρων, γεγονός που συνδέεται με την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Κατά την διάρκεια της νύχτας, η φωτοσύνθεση σταματάει με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή σακχάρων στα κύτταρα και μαζί και η πίεση.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!