Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Οι επίλεκτοι αστυνομικοί που κυνηγάνε την Σικελική Μαφία
Γνωρίζουμε πως οι ιταλοί αρχιμαφιόζοι της Καμόρα και της Ντρανγκετα είναι λίγο έως πολύ άτεγκτοι εκτελεστές που δεν φοβούνται τίποτα –παρά μόνο την τιμωρία από την ίδια την εγκληματική οργάνωση στην οποία ανήκουν.
Ωστόσο, υπάρχει μια ομάδα αντρών που αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των απανταχού «νονών» και «capi»: οι «Κατουράντι», δηλαδή 20-25 επίλεκτα μέλη της ιταλικής αστυνομίας που κρατούν κρυφές τις ταυτότητες τους κι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να δρουν μυστικά και να εντοπίζουν τους πιο επικίνδυνους καταζητούμενους της Σικελικής Μαφίας.
Όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του BBC, οι «Κατουράντι» αυτοί «είναι άνθρωποι δίχως πρόσωπο, όνομα και ταυτότητα» για ευνόητους λόγους.
Γι’ αυτό άλλωστε και σε όλες τους τις δημόσιες εμφανίσεις φορούν μπαλακλάβες, προκειμένου να μην μπορούν να αναγνωριστούν.
«Προτιμούμε να αυτοαποκαλούμαστε «Ομάδα Λεόντων», γιατί αυτό ακριβώς είμαστε: άγριοι, ελεύθεροι κι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επιτεθούμε κάπου, όπως ένα λιοντάρι στη ζούγκλα», λέει, ανώνυμα φυσικά, στο βρετανικό δίκτυο ένα από τα μέλη της επίλεκτης αυτής ομάδας.
Ασφαλώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι ένας από τους «Κατουράντι» -που στα ιταλικά σημαίνει «κυνηγός».
«Παλιότερα, κάποιοι από εμάς δεχόμασταν απειλές για τις ζωές μας. Ελάμβανα ταχυδρομικά φακέλους με την φωτογραφία των πινακίδων του αυτοκινήτου μας, με έναν κόκκινο σταυρό από πάνω ή ακόμη και μοσχαροκεφαλές στην είσοδο του σπιτιού μας», λέει ο αστυνομικός.
Ωστόσο, υπάρχουν και στιγμές που γνωρίζουν πως, συλλαμβάνοντας κάποιον επικίνδυνο αρχιμαφιόζο, εξυπηρετούν το κοινό καλό. Όπως τότε που συνέλαβαν τον Τζιοβάνι Μπρούσκα.
«Όταν [το 1996] συλλάβαμε τον Μπρούσκα, ευρύτερα γνωστό κι ως «Γουρούνι», ήταν μια μεγάλη επιτυχία», επισημαίνει.


«Την στιγμή της σύλληψης του, έβαλε τα κλάματα», τονίζει ο αστυνομικός, αποδομώντας το «σκληρό» προφίλ του Μπρούσκα, ο οποίος μέχρι τότε κατεζητείτο για την δολοφονία, το 1992, του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε και για την ανάμειξη του σε τουλάχιστον 100 δολοφονίες στην Σικελία.
«Θέλεις να τους κάνεις ένα σωρό ερωτήσεις, όπως «γιατί σκοτώνεις αθώους, μέχρι και μικρά παιδιά;»», προσθέτει.
Και, όπως είναι εύλογο, η ζωή και η καθημερινότητα των «Κατουράντι» διαφέρει αρκετά από την δική μας, καθώς πρέπει να αποκρύπτουν τί ακριβώς κάνουνε ακόμη και από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μάλιστα, όπως λέει ο αστυνομικός, η γυναίκα του νόμιζε πως εργαζόταν σε ένα γραφείο, μέχρι που σε μια δημόσια εμφάνιση των «Κατουράντι»… αναγνώρισε κάποια χαρακτηριστικά και σημάδια του συζύγου της που διακρίνονταν έξω από την μαύρη του μπαλακλάβα.
«Αναγκάστηκα και της τα είπα όλα, αλλά αφού πρώτα την έβαλα να ορκιστεί πως δεν θα αποκάλυπτε σε κανέναν την ταυτότητα μου. Ευτυχώς, η σύζυγος μου τήρησε την υπόσχεση της», παραδέχεται σήμερα ο αστυνομικός.
«Πόλεις όπως το Παλέρμο αποτελούν μια παραδοξότητα στην Ιταλία σήμερα. Θέλουμε να είναι εξίσου πολιτισμένες όπως και οι άλλες πόλεις στην χώρα μας, αλλά αυτό δεν γίνεται να συμβεί όσο η Μαφία εξακολουθεί να ασκεί στην Σικελία αυτήν την παράξενη γοητεία της ως ένας συναρπαστικός εγκληματικός υπόκοσμος», καταλήγει με νόημα ο ιταλός αστυνομικός.
in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!