Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016


Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει στην Ισπανία, στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο Προστάτης της χώρας είναι η Παναγία και οι γιορτές ξεκινάνε με τη Γιορτή της Άσπιλης Σύλληψης. Η συγκεκριμένη τελετή ονομάζεται Ο Χορός των 6 (Los Seises) και εορτάζεται πάντα μπροστά από τον Kαθεδρικό Ναό της Σεβίλλης.
Για τους Ισπανούς, τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χρόνου μαζί με την Πρωτοχρονιά, η οποία ονομάζεται «Noche Vieja», και την 6η Ιανουαρίου την «Dia de Reyes».
Μια ιδιαίτερη  παράδοση της Ισπανίας είναι τα Hogueras (πυροτεχνήματα) και αυτό το έθιμο κρατάει από πολύ παλιά.. Είναι η υποδοχή του χειμερινού ηλιοστασίου, της έναρξης δηλαδή του χειμώνα. Την ημέρα αυτή οι άνθρωποι πηδάνε φωτιές – μια συμβολική προστασία από τις ασθένειες. Η τελετουργία αυτή συναντάται συχνότερα στη Γρανάδα και την Χαέν.
Οι πιο συνηθισμένες παραδόσεις περιλαμβάνουν το περίτεχνο Nacimiento (αναπαραστάσεις της γέννησης), Χριστουγεννιάτικα δέντρα και πανέμορφες Χριστουγεννιάτικες αγορές, των οποίων το φετινό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ..

Ο διάσημος πετεινός Misa del Gallo υπενθυμίζει τον αλέκτορα που σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Ιησού.
Τα Μεσάνυχτα, οι καμπάνες των Εκκλησιών, σημαίνουν την έναρξη της λειτουργίας La Misa Del Gallo, που γίνεται κάτω από το φως των κεριών.
Η διασημότερη λειτουργία πραγματοποιείται στο μοναστήρι της Montserrat (μεσαιωνικό, από τα μεγαλύτερα της χώρας), σε ένα βουνό στα περίχωρα της Βαρκελώνης, γνωστή λειτουργία για την περίφημη ανδρική της χορωδία.
Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν αρχίζει ποτέ πριν τα μεσάνυχτα.
Πάντα μετά τη λειτουργία.
Η Παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «Noche Buena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια, για να δειπνήσουν μπροστά στη φάτνη. Συνήθως το κύριο πιάτο είναι γαλοπούλα γεμιστή με ένα είδος μανιταριών (Pavo Trufado de Navidad) ή το παραδοσιακό Carn d’Olla και το αγαπημένο «τουρόν» των Χριστουγέννων, μια γλυκιά φραντζόλα με ψημένα αμύγδαλα και σάλτσα καραμέλας. Μετά το φαγητό, όλοι μένουν ξύπνιοι μέχρι νωρίς το πρωί. Όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού, «…esta noche es Noche-Buena, Y no es noche de dormir» («…σήμερα είναι παραμονή Χριστουγέννων, δεν είναι νύχτα για ύπνο»).
Επίσης, σε όλα τα σπίτια, τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινα αλεξανδριανά και αναμμένα κεριά, δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα.
Ένα περίεργο Ισπανικό έθιμο είναι αυτό της …κούνιας ! Κούνιες τοποθετούνται στις αυλές και οι νέοι κάνουν κούνια, μέσα σε τραγούδια και γέλια.
Στις 28 Δεκεμβρίου στην Ισπανία, γιορτάζεται η γιορτή των «Αγίων Αθώων».
Τι είναι αυτό;
Οι νέοι στις πόλεις ή τα χωριά ανάβουν φωτιές και ένας από αυτούς αναλαμβάνει καθήκοντα δημάρχου, διατάζοντας τους κατοίκους να εκτελούν δημόσιες εργασίες, όπως το σκούπισμα των δρόμων. Η άρνηση να συμμορφωθούν στην εντολή του «δημάρχου» ,συνεπάγεται την επιβολή προστίμων, με τα οποία πληρώνουν τους εορτασμούς.
Στην Ισπανία, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους στα περβάζια των παραθύρων των σπιτιών τους, γεμάτα σανό και καρότα για τα άλογα των τριών μάγων, που ξανακάνουν το ταξίδι για την Βηθλεέμ κάθε χρόνο.
Ο Βαλτάσαρ , είναι αυτός ο οποίος αφήνει τα δώρα στα παιδιά. Αν βρεθείτε στην Ισπανία τα Χριστούγεννα, θα σας κάνει εντύπωση πόσους «μάγους» θα συναντήσετε στους δρόμους, να επισκέπτονται νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, κτλ.
Στις 5 Ιανουαρίου, στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης της «Cabalgata de Reyes», άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας, πετάνε γλυκά στα παιδιά.
Η εορταστική περίοδος στην Ισπανία, ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου, την μέρα των Θεοφανίων.
epcon.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!