Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Οι πιο τρομακτικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας
Φαντάσματα, βαμπίρ, παρέες που παγιδεύονται σε απομονωμένα σπίτια, πνεύματα που καταλαμβάνουν μικρά παιδιά και φρικιαστικός ψυχολογικός τρόμος που σε ακολουθεί για μέρες μετά την προβολή της ταινίας. Αν σας αρέσουν όλα τα παραπάνω και ψάχνετε κάτι «φρέσκο» για να δείτε από το είδος των ταινιών τρόμου, τσεκάρετε τα παρακάτω φιλμ που ανανέωσαν το είδος με τον καλύτερο τρόπο την τελευταία δεκαετία.

Το ορφανοτροφείο (2007)

Μια γυναίκα επιστρέφει στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε και το βρίσκει εγκαταλελειμμένο, τριάντα χρόνια μετά. Όταν αποφασίζει πως θέλει να το αποκτήσει και να το επαναλειτουργήσει, κάτι παράξενο θα αρχίσει να συμβαίνει στην οικογένειά της. Ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, με τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στην παραγωγή, στήνουν μία εφιαλτικά έντονη ατμόσφαιρα με πολύ… θάνατο.

Rec (2007)

Ισπανόφωνος τρόμος στα καλύτερά του, σε αυτό το καλτ πλέον θρίλερ της περασμένης δεκαετίας, στο οποίο μία δημοσιογράφος με τον cameraman της ακολουθούν μια ομάδα πυροσβεστών σε ένα παλιό κτίριο για να τους καταγράψουν εν δράσει. Αυτό που καταγράφουν τελικά όμως είναι μια ημέρα τρόμου, αφού στην πολυκατοικία κρύβεται ένα φρικιαστικό, άρρωστο μυστικό. Η εμπειρία θέασης γίνεται ακόμη πιο τρομακτική χάρη στην τεχνική του «found footage», αφού όλα τα βλέπουμε μέσα από την «ματιά» του cameraman.

The Conjuring (2013)

Δύο παραψυχολόγοι βοηθούν μια οικογένεια που έρχεται αντιμέτωπη με παράξενα φαινόμενα στην έπαυλή της. Μια πανίσχυρη δαιμονική οντότητα τριγυρνά στο απομονωμένο σπίτι τους, και δίνει τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη Τζέιμς Γουάν να μας τρομάξει, όχι απλώς χάρη στα «jump scares» του αλλά επειδή έχει δημιουργήσει χαρακτήρες για την τύχη των οποίων πραγματικά ανησυχούμε.

Let the Right One In (2008)

Ένα μικρό αγόρι που ζει με την μητέρα του στη Σουηδία, την δεκαετία του ’80, αρχίζει να νιώθει μια παράξενη έλξη για μια νεαρή γειτόνισσά του, η οποία ωστόσο φαίνεται να σχετίζεται με τους φόνους που συμβαίνουν στην περιοχή. Ο Τόμας Άλφρεντσον σκηνοθετεί υποδειγματικά, στήνοντας μυσταγωγική ατμόσφαιρα με απόκοσμες σκηνές αλλά και τρυφερές εξάρσεις. Το «Άσε το κακό να μπει» είναι μία από τις πιο καλογυρισμένες ταινίες τρόμου του 21ου αιώνα μας επανασυστήνει τα βαμπίρ.

Babadook (2014)

Μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη της το γιο της, προσπαθεί να τον καθησυχάσει από τους συνεχείς του εφιάλτες. Όταν ένα μυστηριώδες βιβλίο με το φρικιαστικό παραμύθι του Babadook έρχεται… απρόσκλητο στο σπίτι τους, το αγόρι βεβαιώνεται ότι αυτός είναι που τον κυνηγά στα όνειρά του. Και αρχίζει ένας σκοτεινός εσωτερικός πόλεμος στο σπίτι, που μεταμορφώνεται σε ψυχολογικό θρίλερ το οποίο σίγουρα θα περιλαμβάνεται σύντομα στα κλασικά του είδους.

It Follows (2014)

Ένας αστικός θρύλος μεταμορφώνεται σε μοντέρνο θρίλερ από τον Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ. Όλα ξεκινούν όταν μία νεαρή γυναίκα γνωρίζει έναν μυστηριώδη άνδρα, ο οποίος μετά από μια νύχτα πάθους της ανακοινώνει ότι της μετέδωσε ένα σεξουαλικό νόσημα… μεταφυσικού χαρακτήρα, που θα την ακολουθεί παντού μέχρι να τη σκοτώσει. Κάπως έτσι αρχίζει ένα εφιαλτικό ταξίδι για την κοπέλα, σε ένα ανεξάρτητο θρίλερ με υπνωτιστικούς ρυθμούς και φόντο ένα εξίσου τρομακτικό Ντιτρόιτ.

Cabin in the woods (2011)

Το «Μικρό σπίτι στο δάσος» ακολουθεί την περιπέτεια μιας παρέας πέντε φίλων που αποφασίζει να περάσει το σαββατοκύριακό της σε ένα απομονωμένο σπιτάκι. Εκεί, στην καρδιά του δάσους, θα υποβληθούν σε μια φρικιαστική δοκιμασία, ενόσω παρακολουθούνται από κάμερες. Το θρίλερ αυτό χρησιμοποιεί όλες τις συμβάσεις του είδους, αλλά τις απογειώνει με υπέροχα ευρήματα και κλείνει το μάτι σε παλαιότερα αριστουργήματα τρόμου.

The Mist (2007)

Η «Ομίχλη» είναι ίσως το καλύτερο και σίγουρα μια από τις πιο παραγνωρισμένες διασκευές βιβλίου του Στίβεν Κινγκ. Σκηνοθετημένο από τον Φρανκ Ντάραμποντ (Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ, Πράσινο Μίλι), το ψυχολογικό θρίλερ εκτυλίσσεται σε ένα σούπερ μάρκετ μιας μικρής πόλης, στην άκρη της οποίας λειτουργεί στρατιωτική βάση. Ξαφνικά, κι ενώ δεκάδες κάτοικοι βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ, πυκνή ομίχλη τυλίγει την περιοχή και ένα θανατηφόρο πλάσμα παραμονεύει μέσα σ’ αυτή. Το πιο απολαυστικό μέρος της ταινίας είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας που στήνεται μέσα στο σούπερ μάρκετ και οι συγκρούσεις θρησκευτικού και ψυχολογικού χαρακτήρα που διαμείβονται ανάμεσα στα ράφια.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!