Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016


Τα Χριστούγεννα στα Ισλανδικά, ονομάζονται Γιούλ και είναι κυρίως οικογενειακή εορτή.
Στις 23 Δεκεμβρίου, στη γιορτή του Αγίου Θορλάκουρ, η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι για το παραδοσιακό γεύμα με σαλάχι, ενώ το βράδυ όλοι μαζί στολίζουν το δέντρο.
Οι εορτασμοί για τα Χριστούγεννα αρχίζουν στις 6 το απόγευμα της Παραμονής, έθιμο που έχει μείνει στους αιώνες, όταν η ημέρα στην Ισλανδία άρχιζε επισήμως στις 6 μμ.
Για το λόγο αυτό, η περίοδος των εορτών στην Ισλανδία κρατάει 13 ημέρες αντί για 12, που κρατάει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Οι Ισλανδοί πιστεύουν σε 13 Άγιους Βασίληδες, τους Γιουλασβέιναρ.
Σύμφωνα με την παράδοση, έρχεται από ένας κάθε μέρα στα σπίτια, αρχίζοντας στις 12 Δεκεμβρίου και τελειώνοντας ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Κάθε ένας από αυτούς κάνει αισθητή την παρουσία του, με διάφορους τρόπους.
Άλλος κλείνει τις πόρτες, άλλος αρπάζει τα κεριά και άλλος προσπαθεί να κλέψει το ψητό.
Η Παραμονή των Χριστουγέννων (Ανφανγκανταγκούρ) είναι η ημέρα που περιμένουν με ανυπομονησία τα παιδιά, γιατί μετά το δείπνο μπορούν να ανοίξουν τα δώρα τους.
Την Παραμονή, από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, η τηλεόραση σταματά να εκπέμπει και η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το ραδιόφωνο, προκειμένου να ακούσει τον εσπερινό.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα, (Γιουλνταγκούρ) συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και γιορτάζει τη γέννηση του Κυρίου, με ένα πλούσιο γεύμα το οποίο τελειώνει με κουλουράκια και γκλασαρισμένα με σαντιγί, κέικ.
Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις φετινές Χριστουγεννιάτικες Αγορές, στην Ισλανδία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!