Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016


Ένα ιδιαίτερα σπάνιο χειρόγραφό της Άννας Φρανκ, λίγο πριν κρυφτεί με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ, για να γλιτώσουν από τους Ναζί, θα δημοπρατηθεί στα τέλη Νοεμβρίου στο Χάαρλεμ, στην κεντρική Ολλανδία.
Το χειρόγραφο φέρει την ημερομηνία 28 Μαρτίου 1942. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όλη η οικογένεια Φρανκ κλείστηκε σε ένα «κρυφό» διαμέρισμα. Έζησαν εκεί για δύο χρόνια, μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν τους πρόδωσαν, τους συνέλαβαν και τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, Bubb Kuyper, η αξία του χειρογράφου υπολογίζεται στις 30 με 50.000 ευρώ. Το χειρόγραφο- ποίημα της Άννας Φρανκ ήταν γραμμένο σε ένα σχολικό λεύκωμα της «Κρικρί» (Κριστιάνε) φαν Μάαρσεν, της μεγαλύτερης αδελφής της καλύτερης φίλης της Άννας Φρανκ.
Στο διαμέρισμα που έμενε κρυμμένη η Άννα Φρανκ, έγραψε το περίφημο ημερολόγιό της, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα NRC.Next, αυτή είναι η τέταρτη φορά που ένα χειρόγραφο της Άννας Φρανκ βγαίνει σε δημοπρασία. Το 1988, τα γράμματα της ίδιας και της αδελφής της, Μαργκότ, προς τους Αμερικανούς αλληλογράφους τους, πουλήθηκαν για 165.000 δολάρια. Ακόμα ένα βιβλίο με παραμύθια, υπογεγραμμένο και από τα δύο κορίτσια, αγοράστηκε τον Μάιο στη Νέα Υόρκη έναντι 62.500 δολαρίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τέσσερις πρώτοι στίχοι του ποιήματος, που πρόκειται να δημοπρατηθεί αυτό το μήνα, κατά πάσα πιθανότητα είχαν αντιγραφεί από ένα περιοδικό του 1938. Οι επόμενοι τέσσερις, προς το παρόν, δεν έχουν βρεθεί σε άλλες πηγές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!