Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016


Το 2016 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέα έκθεση Βρετανών ερευνητών.

Τα ευρήματα, που αντικατοπτρίζουν κυρίως τη μείωση της παραγωγής άνθρακα της Κίνας, αντιμετωπίζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία από την διεθνή κοινότητα, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού ως αρνητής της κλιματικής αλλαγής.

Για το 2016 προβλέπεται μια μικρή αύξηση ύψους 0,2% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μια σημαντική απόκλιση από το ετήσιο ποσοστό αύξησης στη δεκαετία του 2000, που ήταν συνήθως κοντά στο 3%. Η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 30% των παγκόσμιων εκπομπών, ωστόσο οι συνολικές εκπομπές της μειώθηκαν κατά 0,5% αυτό το έτος.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στα πλαίσια των συνομιλιών του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μαρακές του Μαρόκο, όπου συνεδριάζουν ηγέτες από σχεδόν 200 κυβερνήσεις. Οι εκπομπές των ΗΠΑ προβλέπεται να πέσουν κατά 1,7%, αλλά η προεδρική μετάβαση ίσως επηρεάσει το ποσοστό αυτό, καθώς η εκλογή του Τραμπ ευνοεί τις βιομηχανίες άνθρακα και πετρελαίου.

«Το διάλειμμα αυτό στην αύξηση των εκπομπών προσφέρει μια σημαντική βοήθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν είναι αρκετή», δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου East Anglia και επικεφαλής της ανάλυσης των δεδομένων της μελέτης, Κορίν Λε Κερ.

«Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου πρέπει τώρα να μειωθούν δραστικά, όχι μόνο να σταματήσουν να αυξάνονται», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!