Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Πώς θα στήσω το τέλειο barbecueΩραίες μουσικές στα ηχεία, μια μπύρα ή ένα κρασί ή ένα κοκτέιλ στο χέρι, αρκετά κιλά πρωτεΐνης στη σχάρα. Το καλοκαίρι ζητά το Barbecue και το Barbecue σημαίνει καλοκαίρι.

Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το κάνετε σωστά.

Η ψησταριά

Μια απλή ψησταριά κάρβουνου, όπως αυτή εδώ από τα Praktiker, δε θα σας κοστίσει παραπάνω από 10€, ενώ στην περίπτωση της ψησταριάς υγραερίου οι τιμές είναι ελαφρώς πιο υψηλές. Για παράδειγμα, αυτή εδώ της GAZ&GRILL, η οποία κοστίζει 90€.  Σημειώστε επίσης ότι στην αγορά ψησταριάς (με κάρβουνο ή υγραέριο) έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ κλειστής και ανοικτής. Η κλειστή ψησταριά έχει ένα μπόνους: σας επιτρέπει να τη χρησιμοποιήσετε και σαν φούρνο (π.χ. για κρεατικά στη γάστρα ή νοστιμότατες πίτες).

Αν τώρα θελήσετε κάτι πιο επαγγελματικό, οι τιμές αυξάνονται και μπορούν να ξεπεράσουν τα 1000€. Για παράδειγμα, αυτή εδώ της Broil, κοστίζει 1099€.

Σημειώστε ότι στην κατηγορία των ψησταριών που δουλεύουν με υγραέριο, κυκλοφορούν και συγκεκριμένα μοντέλα τα οποία διαθέτουν ηφαιστειακή πέτρα στο εσωτερικό τους, η οποία θερμαίνεται ομοιόμορφα και ψήνει το φαγητό ανάλογα.

Αν επιλέξετε ψησταριά με κάρβουνο, θα πρέπει να δώσετε βάση στην επιλογή του, καθώς αυτή θα κρίνει και την ποιότητα του ψησίματος. Αποφύγετε τα συσκευασμένα, βιομηχανοποιημένα κάρβουνα που πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ, βενζινάδικα, κλπ, καθώς προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά που είναι μεν εύφλεκτα, αλλά δεν θα προσδώσουν στο φαγητό σας την παραμικρή γεύση.

Τα εργαλεία

Εργαλεία για το Barbecue υπάρχουν άφθονα στο εμπόριο (απλά, σύνθετα, με όμορφο design, κλπ). Ανάλογα με το στυλ που προτιμάτε, προμηθευτείτε οπωσδήποτε σπάτουλες και τσιμπίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες για το γύρισμα του κρέατος. Προσοχή όμως: αποφύγετε πηρούνια και πηρούνες. Οι χυμοί του κρέατος που θα κάνουμε τόσο κόπο να διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος είναι αμαρτία να χαθούν αν αρχίσουμε να το τσιμπάμε και να το «τραυματίζουμε».

Tip: Βυθίζοντας το κρέας μας για λίγες ώρες σε διάλυμα αλατόνερου (σε αναλογία ¼ φλυτζανιού αλάτι σε 4 φλυτζάνια νερό), εξαναγκάζουμε όλη αυτή την υγρασία να βγει από τους μύες και να διαποτίσει το κρέας. Το αποτέλεσμα; Κρέας σούπερ μαλακό!

Οι συνταγές

Δύο φιλέτα κοτόπουλο πάνω στη σχάρα και αυτό ήταν; Ε, όχι: Προτιμότερο είναι να επιλέξετε κάποιες πιο ιδιαίτερες γεύσεις για να εντυπωσιάσετε την παρέα και να ικανοποιήσετε τους ουρανίσκους της. Όπως για παράδειγμα καυτερά μαριναρισμένα μπριζολάκια, καβούρια BBQ, παϊδάκια κοτόπουλου BBQ, σαρδέλες με τσίλι ή μεξικάνικες μπριζόλες. Δείτε αναλυτικά συνταγές εδώ.

Τι πίνουμε;

Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού για να «παντρευτεί» με το κρέας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λόγω ζέστης, καλό θα ήταν να προσανατολιστείτε προς ένα φρέσκο ερυθρό που θα μπορείτε να πιείτε και ελαφρώς δροσερό, ή και ένα Αγιωργίτικο ροζέ που θα πιείτε κρύο και δροσιστικό. Δείτε εδώ και εδώ μερικές κορυφαίες επιλογές σε ροζέ. 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!